Случвало ли ви се е да харесате изключително много снимка на известна личност или приятелка, но когато опитате да си направите подобна с телефона или фотоапарата, резултатът да е коренно различен, при това със знак минус? С фотографката Мирослава Дерменджиева решихме да направим експеримент, като сравним различни техники и похвати при правене на селфи и на снимки от фотосесия. 

Детайли от обстановката

Недостатък на селфито е, че ви дава само една гледна точка. Ако искате да снимате себе си, но в кадъра да бъдат включени и елементи от обстановката наоколо, трябва да разполагате с достатъчно разстояние. При професионалната фотосесия това се постига лесно, защото фотографът може да променя разстоянието, на което се намира от вас и така да включва или изключва различни детайли. При фотосесия, човекът зад обектива може в реално време да прецени какво от околностите да включи в кадъра.



Ако не разполагате със специален стил за селфита или приятел, който да ви снима, може селфито ви от интересна дестинация да изглежда и така - половин лице и половин забележителност.

 

Селфи без грим и снимка с грим

Подготвяйки се за фотосесия, жената не само се грижи за външния си вид, но и с всяка мисъл за предстоящото хубаво събитие придава допълнителен блясък на излъчването си. Факт е, че с малко професионална грижа – от фризьор, гримьор и стилист, всяка пепеляшка може да се превърне в принцеса.

Селфито е бърз начин да заснемем и споделим моментната си визия. Не са много обаче жените, които имат достатъчно смелост, за да се заснемат без грим и току-що станали от сън – без подготовка, без обработка. Да не забравяме, че някои представителки на нежния пол не излизат дори боклука да изхвърлят без фондьотен и гланц за устни.

Прилагане на филтри

Прилагането на различни цветови корекции на снимките, придава допълнителна атмосфера, съдържание, настроение и символика. Фотографите обработват детайлно всеки кадър, преди да го изпратят на получателя. Професионалното око може да забележи дори малки детайли, на които да наблегне или да скрие.

Съществуват много мобилни приложения, които ни позволяват бързо да обработим снимката и да я споделим с приятели. Различните филтри променят коренно набързо заснетия кадър. Цветовете обаче могат да изглеждат различно на различни модели телефон и на компютър.