Срещаме се с Андре Токев не в кухнята, а на елегантен бял диван, за да си поговорим за живота му извън MasterChef и ресторантите. Но за храна е толкова апетитно да се говори, че няма как да избягаме от темите за най-странните продукти и предстоящия вкусен Великден. 

Андре е на 49 години, роден в Лайпциг, в семейство на българин и германка. Готвил е за известни личности Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Джон Кери, Faithless, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Жан-Клод Ван Дам и е единственият носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа. Управлява своя ресторант ANDRé, както и балканската кухня на „Грозд”.

Какво закуси днес?

Една ябълка. Закусвам в зависимост от това какво съм хапвал предишната вечер. Ако прекаля вечер, сутрин хапвам нещо много леко. Важно е храненето да е балансирано. Ако в неделя съм правил барбекю например, на другия ден съм на чай и течности, за да се изчистя. На следващия ден започвам пак нормално да се храня. След определена възраст метаболизмът се забавя. Тогава е добре да намалим въглехидратите, да хапваме повече зеленчуци. С увеличаване на годините, трябва да се намалят порциите. Но не бива да се лишаваме от храна, защото липсата й ни прави агресивни. Трябва да се ограничават не продуктите, а количеството.

Как се обличаш, когато смениш готварската куртка?

Стилът ми е между пънк и Hugo Boss
. От младите години ми е останала слабостта към пънка - по този начин изразявам и себе си, чувствам се комфортно, движа се свободно, което е важно за мен. Но обичам да има и доза елегантност във визията ми. Затова си ходя със закопчани ризи (смее се).

Андре Токев и Росица Николова без фотошоп
Снимка: Евгений Милов

Кое е най-интересното ястие, което си приготвял? А най-странният продукт, който си използвал?

Ние, готвачите, постоянно сме на лов за нови продукти. Но търсим и друго – най-обикновените продукти, с които да сготвим нещо изключително. В момента, в моя ресторант (ANDRe), правя известното руло Стефани, но от риба сом. Приготвям и мешана скара - кебапчета, кюфтета, пържола, но кебапчето е от скариди, кюфтето - от раци, а пържолката - от филе на калкан. Използвам същите подправки, като тези за традиционната скара, и така човек усеща нещо познато, но месото е друго, откъдето пък идва различното. Правя пюре от магданоз - традиционна подправка за българския вкус, с доматен сос, който е познатата лютеница, но комбинирам с морски дарове.

В MasterChef опитвате само по една малка хапка от ястието на участниците. Достатъчна ли ти е, за да отсъдиш правилно дали да иде в кошчето, или не?

След 30 години работа в тази професия една хапка е напълно достатъчна. На това уча всички, които работят с мен – постоянно да опитват добре ли е ястието на кисело, на сол, има ли пикантност, балансирано ли е... Търсейки и създавайки рецепти, аз постоянно комбинирам различни вкусове, експериментирам... Всичко това се запаметява. Усещането се тренира. Когато вкусиш една хапка, всичко минава през „библиотеката” в главата, търси заданията и ги открива.

Как стигате до единодушно решение в шоуто?
Мненията са 2 на 1. Точно затова сме трима. Ако двамата сме на кантар, решаващият е третият глас.

С какви напитки обичаш да комбинираш храната си?  

Аз съм традиционалист за някои неща – обичам хубавото вино. Избирам го в зависимост от сезона. Харесвам и бира, като всеки немец. Тя е идеална в комбинация със свинско със зеле, например. Обичам да си правя и плодови шейкове, но без животински продукти, за да балансирам организма. В смутитата винаги слагам банан. Той дава сладост и бърза енергия.

Андре Токев без фотошоп
Снимка: Евгений Милов

Сподели ни рецепта за Великден в твой стил – нещо традиционно, но и различно.  

Великден свързваме най-вече с агнешко месо и зеленолистни – салата, спанак. Обожавам да приготвям козунак на топли филийки, гарнирани с топка ванилов сладолед. Добавям леко сотирани с малко захар ягоди. Накрая слагам стръкче мента. Може да се добави и малко бита сметана. Размазвам се - много е вкусно! Козунакът винаги се свързва с Великден, ваниловият сладолед напомня за детството и отключва приятни спомени; ягодите са типични за сезона, а ментата е за свежест.

Какво бързо, лесно и вкусно да сготвим за гостите си, така че да ни остане време и да изчистим вкъщи, и да се гримираме?

Бърза листна салата с месо (или риба през лятото). Накъсваме салатата на едро. В магазините дори вече се предлага и накъсана. Нахвърляме някакъв зеленчук – домат, авокадо, репички, и разбъркваме в купа. Един винегрет се прави за 5 минути – зехтин, лимон, сол, пипер. За 10-15 минути изпичаме едни медальони във фурната. Заедно с тях можем да запечем един хляб – леко намазан със зехтин, чесън и подправки. Слагаме бутилка вино на масата и сме готови. Човек трябва да се наслаждава на живота!