.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Александър Солженицин: Ако не умееш да използваш минутата, ще пропилееш и часа, и деня, и целия живот

Евгений Милов | преди 5 седмици
Снимка: Уикипедия
Днес се навършват 99 години от рождението на руския писател

На днешния 11 декември през 1918 г. се ражда един от най-ярките гласове на руската литература - Александър Солженицин. Автор на произведенията "Един ден на Иван Денисович" и "Архипелагът ГУЛаг", писателят дисидент е отличен с Нобелова награда за литература през 1970 г. Отдаваме почит към живота и творчеството му с избрани цитати:

"Не степента на благополучие донася щастие на хората, а отношението на сърцето и гледната точка върху собствения ни живот. И едното, и другото са винаги в наша власт, а това означава, че човек винаги може да щастлив, ако го иска - и никой не може да му попречи."

"Всеки, който веднъж е провъзгласил насилието за свой метод, неумолимо трябва да избере лъжата за свой принцип."

"За една страна да има велик писател е като да има второ правителство. Затова никой режим не е обичал големите писатели, а само незначителните."

"Интелигент е този, чиито интереси към духовната страна на живота са настойчиви и постоянни, предизвикани от външни обстоятелства, дори съществуващи въпреки тях."

"Интелигент е този, чиято мисъл не е подражаваща."

"Работата, както и тоягата, има два края - ако работиш за хората, дай качество; ако го правиш за началника - дай показност."

"Най-тежък е животът не на тези, които тънат в морето, които ровят земята или търсят вода в пустинята. Най-тежък е животът води този, който всеки ден, излизайки от дома си, си удря главата в горния праг на врата, защото е твърде нисък за него."

"Ако не умееш да използваш минутата, ще пропилееш и часа, и деня, и целия живот."

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите