.
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Спектакъл в памет на Пламен Горанов (1976 – 2013)

LadyZone.bg | преди 1 година
Снимка: Ладислав Цветков
Това е представление за държавата, каквато ние си я правим

В/ХОД – платформата за документално изкуство, представя спектакъла „Държавата” в памет на Пламен Горанов. Форматът на събитието е текст-пърформанс и е по идея на международно признатия български драматург Александър Мануилов. Датата за среща с публиката е 9 януари, понеделник, от 19:30 ч. в Център за култура и дебат „Червената къща” в София.

„Държавата” е представление за държавата, каквато ние си я правим. В сърцевината тук е и една история от близкото минало: тази на самозапалилия се Пламен Горанов и как протестираме, какво създаваме и оставяме след себе си и другите. Зрителите в салона участват пряко в развитието на спектакъла, без тяхната намеса той не би бил възможен.

Текстът към „Държавата” е първата българска драматургия, селектирана на европейски театрални фестивали от ранга на Theatertreffen (Берлин), Temps d’Images и Кьолнския международен фестивал.

След фестивала Theatertreffen в Берлин, престижното немско театрално издание за критика, Nachtkritik, пише, че „рядко връзката между форма и съдържание е била по-добра“ отколкото в „Държавата“. Един от най-значимите съвременни британски театрали Тим Ечелс отбелязва, че спектакълът „Държавата" ни отвежда до един своеобразен предел на съвременното театрално – това е концептуална работа, която проблематизира особеностите на самия пърформанс, като в същото време впряга мощта на наратива, за да се вгледа в действителните политически проблеми.“

Deutschland Radio Kultur отбелязва, че пърформансът обсъжда „възможно най-важните въпроси на съвремието“. След Кьолнския театрален фестивал холандският критик Рон ван дер Щеррен пише: „Мануилов успя не само да ни накара да участваме, но също и да сътворим нещо, за което всички след това искахме дълго да говорим. Направи го по най-естествения начин, по който това може да се случи.“ А след паневропейския Temps d’Images списание Jatekter нарича „Държавата“: „Гениална театрална идея: остра като бръснач, чувствителна и сложна.“

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите