С появата на първите по-интензивни слънчеви лъчи се наблюдава засилване на пигментацията по лицето, ръцете и тялото. Така един от основните въпроси, които често задават пациентите е - "Какво предизвиква появата на тези петна и как да се справим с тях?"
Хиперпигментациите са тъмни петна по кожата на лицето, които се появяват в резултат на натрупването на пигмент (меланин) в повърхностните слоеве на кожата. Различни причини водят до тяхната поява.
На първо място това е излагането на действието на слънчевите лъчи. Други фактори са генетичното предразположение, възрастта, хормоналните промени, приема на противозачатъчни или други лекарства, както и възстановяването на кожата от различни възпалителни процеси или травмиращи процедури.
Най-често установяваните върху кожата пигментни петна са лунички, мелазма (известна още като "маска на бременността"), себорейни веруки, следвъзпалителни хиперпигментни петна. Редовното излагане на слънце след появата на подобни петна може да засили тяхната изява.
През последните 2-3 десетилетия се полагат значими усилия за намаляване на тъмните петна по кожата. Единствено част от тях може да бъде премахната.
Освен препоръчителното ограничение на излагане на слънце е важно да се предприемат активни мерки за изсветляване на пигментацията или премахване на петната от кожата. Най-често прилагани са козметичните средства или локални медикаменти за тяхното заличаване. Един от най-ефективните агенти в борбата с хиперпигментациите е хидрохинона. Това е медикамент за локално приложение, който се прилага както самостоятелно, така и в комбинация с други средства, които засилват ефекта му. Често обаче подобни грижи предизвикват раздразване на кожата, свързано със зачервяване, парене и сърбеж. Важно е такъв продукт да бъде изписан от лекар, за да бъдат оценени всички рискове от прилагането му. Множество други агенти – азелаинова киселина, коджикова киселина, гликолова киселина и др. се използват като активни продукти в програмите за изсветляване на кожата.

Един нов агент стана популярен през последните години като избелващ – β-резорцинол. Проучванията показват, че той е много ефикасен в потискането на синтеза на кожният пигмент меланин. β-резорцинолът или бутил-резорцинолът е основна съставка в серията на Eucerin Even Brighter Clinical. Предимство на този изсветляващ продукт е високата му ефективност и изключителната деликатност към кожата – много рядко при прилагането му могат да се установят кожни раздразнения. β-резорцинолът започва видимо да намалява тъмните петна след 4 седмици приложение. Редовната му и продължителна употреба дава още по-добри резултати.

Важно е да не се забравя, че прилагането на всеки изсветляващ продукт трябва да става заедно с ефективен, широкоспектърен и максимално защитаващ кожата слънцезащитен крем.
Освен продуктите за прилагане върху кожата изсветляването на тъмните петна често изисква прилагането и на допълнителни методи. Проучванията показват, че най-ефективната процедура за премахване на тъмни петна от кожата е химическия пилинг. Обичайно се прилага повърхностен пилинг с гликолова или комплекс от киселини, прилагането на които води до излющване на повърхностните слоеве на кожата.
Друг ефективен метод за намаляване на тъмните петна е мезотерапията. При нея в кожата се инжектират различни съставки, които намаляват или блокират образуването на пигмент в кожата и така изсветляват вече възникналите тъмни петна. Друг метод за борба с пигментациите по кожата са различните лазерни техники или IPL-изсветляване.
При прилагане на лазерни процедури за изсветляване трябва да се оцени и риска, който носи допълнителното излагане на слънце в същия период. Ето защо често такива процедури се избягват през пролетно-летните месеци на годината.
Тези процедури могат да са много ефективни и да доведат до видимо изсветляване на петната в рамките на 1-2 процедури. Не трябва обаче да се пренебрегва риска от възникване на остатъчни хиперпигментации. Лазерните методи са основни за премахването на възрастовите изменения по кожата – себорейни брадавици.
Всички споменати процедури могат да бъдат осъществени в Дерматологична клиника "София". Желателно е обаче борбата с хиперпигемнтациите да стане след консултация с лекар, за да бъде изработен индивидуален план за справяне с проблема за всеки конкретен случай.