.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

При болки във врата

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
Масаж на врата
Снимка:Thinkstock/Getty Images
10 движения за диагностика и за профилактика на схванат врат

Сутрешната скованост във врата с тилно главоболие са последствия от уморителна работа пред компютър, обездвижване и принудителна поза. Обикновено тези оплаквания се подценяват, защото след почивка и топъл душ те отзвучават. Сериозността на ситуацията нараства, когато настъпи възпаление на междупрешленните ставички със засягане на нервните коренчета. Процесът постепенно нарушава и периферното кръвообращение, и снабдяването на главния мозък с кръв и кислород. 

Има 10 движения за проверка на подвижността на шията 

1-3 Пълен наклон на главата напред до опиране на брадичката в гръдната кост. От това положение бавно завъртане наляво и надясно.
Оценява се еднаква ли е амплитудата на отклонение. Какво е усещането в крайната точка на движението - пружинираща еластичност или болезнено ограничение. При ограничена подвижност са засегнати най-горните шийни прешлени.

4-5 Изправете нормално главата си с поглед напред. Обърнете последователно главата наляво и надясно. Раменете трябва да бъдат отпуснати. Подвижността е ограничена, когато разстоянието от средата на брадичката до средната линия на рамото е повече от 9-10 см. 

6 -7 От право положение на главата проверете наклоните встрани (ухото се приближава към рамото). Болезненост и ограничена подвижност в тези направления е свойствена за проблем в средните шийни прешлени. 

8-10 Извийте главата максимално назад във възможно максимален обем, който можете да си позволите. Налична болка и ограничена подвижност свидетелстват за засягане на последните прешлени от шийния отдел и понякога първите гръдни прешлени от гръбначния стълб.

Профилактиката на болката във врата включва:

- Редовно раздвижване на врата със по-горе описаните движения.
- Релаксиращи професионални масажи
- СПА топли процедури - вана, сауна, джакузи
- Редуване на работата пред компютърния екран с почивка и физическа активност ежедневно.

Коментар:
Изпрати
коментари: 1
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
"Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш.“ Марлене Дитрих
Марлене Дитрих
Изневерявате ли на мъжете, защото не ви помагат достатъчно в домакинската работа?