Всеки жив човек познава болката, но реакцията на всеки индивид е твърде различна към нея, затова се определя като субективно усещане за страдание. Болката е универсален признак за съществуваща заплаха за организма. Тя е алармата, която нервната система подава към тялото за реакция. Специализирани рецептори за болка има по цялото тяло - по кожа, лигавици, мускули и сухожилия, вътрешни органи, но най-много има по пръстите и в устата. Например, болка се чувства под въздействие на механично въздействие - удар, притискане, убождане, температурни разлики > 45°C или < 10°C.

От болковите рецептори се изпращат нервни импулси до гръбначния мозък, а от там с огромна скорост информацията се регистрира в центъра за болка в главния мозък. След като се анализира постъпилата информация по обратен път се връща заповед за реакция - да се предпази тялото от това разрушително въздействие.

Характерът на болката може да се променя в зависимост от емоционалното и психическо състояние на човека. Спокойните хора имат по-висок праг на болка и обратно. Въпреки това, болката е оплакване, което най-често води хората на консултация при личния лекар. Една болка е в състояние да ограничи нормалния начин на живот.

Всяка болка е вдигнат флаг към нас самите да преосмислим начина си на мислене, поведение, хранене, натоварване, емоции, взаимоотношения и действия.

Известни са психофакторите (стрес и умствена преумора) за поява например, на тензионно главоболие. Достатъчно е да се направи електростимулация и релаксиращ масаж на мускулите на главата и болката отзвучава. Друг пример е болка в корема при бягане, която може да се прекрати като се спре бягането и се направи дълбоко вдишване и дишване. Разбира се, хронична болка, херпес зостер или "фантомни болки” след ампутация изискват силни аналгетици, анестетици, противовъзпалителни средства. В тази връзка медицината продължава да търси нови средства за обезболяване

Болката ни информира за наличие на нарушение, а какво е то, може да помогнем заедно с лекуващия лекар да бъде установено, но да не се съгласяваме да ставаме приятели с болката.