Предлагам основни съвети и рецепти, приложими и в съвременните условия, от сезонните методи за лечение, описани в книгата "Живот в здраве” на Дзън Циннан и Лиу Даоцин. Според традиционната китайска медицина по отношение на жизнените процеси през зимата, това е времето за "спотаяване”. 

"Спотаяването на тялото” изисква максимален престой на закрито,

защото студът отслабва жизнената енергия Ци и причинява болести. В същото време, трябва да се избягва уморителна физическа работа и психически усилия, които могат да причинят обилно потене, тъй като навреждат на мъжката енергия Ян.

"Спотайването на ума” означава да се избягва психическото претоварване.

Най-добре е да се става от сън, когато вече е светло.
 

Укрепване чрез храната

Храни с висока хранителна стойност са овнешкото и заешкото месо. Те са високо енергийни и са подходящи за подсилване на бъбреците. Полезни и питателни храни също са скаридите, кокошите яйца, гъбите, соята, сладките картофи, фурмите, орехите и медът. 

Рецепти:

При суха кашлица - смес от 15 г орехови ядки, 30 г мед, 15 г бадеми се задушават в дълбок съд, към която се прибавят 5 капки екстракт от джинджифил.

При тежест в стомаха - изчистен шаран, накълцан на ситно и прибавени няколко лентички пресен джинджифил се задушава с други подправки за риба.

При стомашно разстройство - сварено свинско месо с кестени.

При високо кръвно налягане - прясна целина, настъргана или на резенчета, се консумира със или без сол. 

За укрепване на бъбреците, при импотентност и преждевременна еякулация - 60 г едри скариди и 100 г див лук, запържени в сусамово олио.

Ако се прилагат знанията за адаптиране към зимното време, можем да се издържи студения сезон без болести.