Неврохирургът доц. д-р Тихомир Ефтимов от Военномедицинска академия е един от лекарите, които имат знанията и уменията да прилагат съвременно лечение на злокачествени тумори в мозъка с последваща специфична имунотерапия. Той определя новото лечение като част от т.нар. "персонализирана” медицина. Това означава, че

от тумора на пациента се изготвя персонална ваксина, която е предназначена лично за него.

Новаторството е в авто-имунотерапията. От живия тумор, веднага след радикалното му оперативно отстраняване, на момента се замразява материал, който се изпраща в имунологична лаборатория в Белгия, където се "изработват” антитела срещу конкретния тумор. Това е ваксината, която се прилага на оперирания вече пациент, за да не се позволи ново разрастване на тумора (мултиформен глиобластом), за който се знае високата му злокачественост, т.е. много бързо развитие от останали единични клетки.

Преди години, когато този нов подход не съществуваше, въпреки прецизно извършената операция, неврохирурзите оставаха безсилни пред рецидивирането на този рак на мозъка. Методиката за изготвяне на жива персонална ваксина срещу мозъчния рак би могла да бъде внедрена у нас на базата на Университетска болница "Св. Иван Рилски”, където работи д-р Емануил Найденов, обучен в това направление неврохирург.

Изградена мунологична лаборатория у нас би спестила време за изпращане на проби и пътуване на оперираните болни

в Белгия или Германия за прилагане на ваксината, както и за извършване на тестове върху реактивността на имунната система.

Вече е проведен търг с благотворителна цел в галерия "Сезони” под наслов "Художници в подкрепа на създаването на център за лечение на злокачествени мозъчни тумори по метода "специфична имунотерапия". Сумата от продадените творби ще бъде в полза на бъдещия български референтен център за ваксина срещу рака.

Повече по темата може да прочетете в сайта на фондация "Остани”.