Зеленият фасул (зелен боб) влиза в диетата на хора с подагра и хроничен ревматизъм. Усилва диурезата и премахва отоците. Фасулът е една от най-полезните храни. Едва ли има забрана за употребата му, освен може би за хората с язва на стомаха. В диетите за отслабване зеленият фасул е сред задължителните, поради наличието на фибри, които регулират изпразването на червата и ниската калоричност.

Богатото съдържание на протеини,

което е във всички бобови култури, го подрежда сред основните продукти за хора, които са възприели вегетарианския начин на хранене. Съдържа нужните витамини В, С, А, фолиева киселина, както и сяра, цинк, калий, магнезий, желязо. Това богатство осигурява нормален метаболизъм и забавяне на стареенето.

Отварата от бобови шушулки понижава нивото на кръвната захар.

Този ефект се дължи на аргинина, вещество с хипогликемичен ефект, подобно по своето действие на инсулина. В начален стадий на захарен диабет тип 2 народната медицина препоръчва отвара от бобови шушулки,

която се приготвя по следния начин:

2-3 лъжици смлени сухи бобови шушулки се варят 10 мин. След като изстине, се прецежда и се пие по 150 мл преди всяко хранене. 

Зеленият фасул е добре да се приготвя задушен и варен, за да се съхраняват полезните вещества по правилата за готвене на зеленчуци. Консумира се в салати, като гарнитура и основно ястие.