Днес много практикуващи в областта на стоматологията и медицината третират устната кухина като отделна единица, без връзка с цялото тяло.

Как така здравето на устната кухина има такъв огромен ефект върху вашето здраве? Отговорът е съвсем прост - това се дължи на факта, че тя е тясно свързана с всички системи на организма.

При някои хора се наблюдава загуба на зъби, като изключим тази на мъдреците, което довежда до проблем, свързан с дъвченето, а оттам и с храносмилането. Лошото храносмилане е основа за много хронични и тежки заболявания.

Лошото храносмилане започва с недостатъчно дъвчене особено ако човек има по-малко от оптималния брой на зъбите или отделянето на слюнка не е достатъчно. В допълнение, нервите, които се намират в зъбите, стимулират мозъка да произвежда невротрансмитери, които представляват химически сигнали, които нервите използват, за да комуникират един с друг. Лошата връзка между нервите, вследствие на липсата на тези трансмитери може (но не винаги) да доведе до развитието на много други здравни проблеми, включително и до няколко невродегенеративни заболявания.

Освен това възпаленията на синуса, вследствие на зъбна инфекция може да доведе до запушване на носа и от там до нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка.

През последното десетилетие, изследванията показват, че има сериозна връзка между инфекциите в устата и други здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания, инсулти и диабет. Тези устни инфекции включват гингивити или пародонтити (широко разпространено заболяване при повечето хора) и инфекции в кореновите канали (абсцеси на зъбите или възпаления в рамките на кореновия канал).

Инфекциите не засягат само зъбите и венците те също така могат да се разпространят и в останалата част на тялото чрез кръвния поток. Други източници на инфекция включват сливиците и инфекции в челюстната кост, където са били извадени зъби.

Зъбното подреждане също играе голяма роля в цялостното здраве на тялото ни. Начинът, по който зъбите контактуват при хранене, а и като цяло е изключително важно. Голяма част от нервната система участва в осигуряването на баланс между долната половина на лицето и челюстите. Ако зъбите не оклудират правилно или ако даден контакт променя положението на челюстта спрямо черепа, тогава това разминаване ще окаже неблагоприятно влияние на цялостното здраве на човека.

Неправилните контакти и позиции на зъбите и челюстта също могат да бъдат причина за възникването на множество заболявания и естествено болка.

Автор: д-р Богомил Стоев
Специалист по дентална медицина

Материалът е предоставен от mamatatkoiaz.bg