Неслучайно всеки български двор има здравец. Веднъж посаден в земята, със своя фантастичен растеж той украсява бордюри и алпинеуми в дворове и паркове. Издръжливо растение е здравецът. Преди седмица изпод снега изрових зелените му листенца, които увих в китка с червен конец, като символ на здраве, а нея поставих върху питката с късмети на Бъдни вечер.

Дори само да помиришеш здравец, ще станеш по-здрав

Изследвания доказват, че здравецът отделя във въздуха бактерицидни вещества. Поради способността да убива болестотворни микроорганизми, т.е. притежава антисептично действие, вдишването на въздух с аромата на здравец осигурява дезинфекция на дихателните пътища.

Отглеждането му в офиса подобрява настроението

Може би и затова в нашия офис има добра атмосфера. Листата му са силно ароматни. Достатъчно е леко да притиснеш лист от здравеца между пръстите, за да отнесеш със себе си свежестта от тонизиращата му есенция. Етеричното масло от здравец се използва при безсъние и превъзбуда на нервната система под формата на масажно масло или топла вана с есенция от здравец. В комбинация с бергамотово масло има и антидепресивно действие. Богатството от етеричните масла (гермакрон, елеменон, гермазон)  прави здравеца особено ценен и той намира приложение в парфюмерията.

Който си няма здравец у дома или в офиса, сега може да си посее семена от здравец, а през август да си го захване чрез резници

Неговата родина е Южна Африка, но сега широко е разпространен и в Европа. Здравецът не изисква специални грижи. През зимата и пролетта може да го държим в стаята, но той най-добре се чувства на ярко слънце.

Латинското име на здравеца е Geranium, което на гръцки език означава жерав. Смята се, че е заради приликата на плода с клюна на жерав. На български името на здравеца съдържа в себе си думата здраве и в народната медицина могат да се открият много рецепти със здравец за понижаване на артериалното налягане, за тонизиране на капилярите и вените, при хемороиди и кръвоизливи от венците.

Сушените стръкове здравец се използват като запарка

Запарката се приготвя като 2 с.л. от сушения здравец се заливат с 500 мл вряла вода. След 10-15 мин. се прецежда и се изпиват 120 мл преди ядене.

Рецепта със здравец при хипертония

  • 20 зелени листа здравец
  • 20 зелени листа индрише
  • 20 бадемови ядки
  • 20 орехови ядки
  • 4 лимона
  • 500 г пчелен мед

Лимоните се нарязват заедно с корите, а листата се накъсват на четвъртинки. Сместа се разбърква и се поставя в два буркана. От тази приятна на вкус смес се приема по една супена лъжица преди всяко хранене.