Блондинките са по-застрашени от меланома, брюнетките – от оредяване на косата, а червенокосите са по-активни в секса. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Според естествения цвят на нашата коса ние спокойно можем да научим за чертите от характера ни и към какви заболявания сме предразположени. Блондинките са по-застрашени от меланома, брюнетките – от оредяване на косата, а червенокосите са по-активни в секса.

Ако сте блондинка…

Пазете очите си. За русите жени има по-голям риск да развият възрастова макулна дегенерация - очно заболяване, от което може да се ослепее. За да се предпазите от това заболяване приемайте храни, богати на лутеин и зеаксантин, които се съдържат в зелето, спанака и граха. Специалистите препоръчват да се изяжда по 1 чаша зелени зеленчуци всеки ден.

Пазете се от слънцето. Меланинът определя цвета на кожата и я пази от вредните ултравиолетови лъчи. Дерматолозите отбелязват, че организмът на блондинките произвежда по-малко меланин, което прави кожата им (особено на главата) по-уязвима към заболяване от меланома. Използвайте слънцезащитен крем с фактор 30 и при директно излагане на слънце носете винаги шапка.

Блондинките са по-застрашени от меланома, брюнетките – от оредяване на косата, а червенокосите са по-активни в секса. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Ако сте брюнетка...

Пазете косата си. Повече от половината американки, които страдат от опадане на косата са брюнетки. Това може би се дължи на факта, че те по принцип имат по-малко коса.

Според специалистите, космите им са по дебели и плътни, отколкото на блондинките и червенокосите, и организмът им произвежда по-малко от тях. Когато фоликулите на кестенявите косми умират, по скалпа остават по-забележими тънки оголени места.

Пазете се от косопад чрез правилно хранене. Недостигът на желязо допринася за загубата на коса, затова приемайте ежедневно по 18 милиграма от този минерал. Една чаша овесена каша съдържа необходимата доза желязо.

Не пушете. По-тъмният цвят на кестенявата коса се дължи на по-голямото съдържание на меланин, което обуславя бързото пристрастяване към никотина.

Причината: Меланинът забавя преработването на никотина от черния дроб, а колкото по-дълго е неговото присъствие в организма, толкова по-лесно става пристрастяването. Приемайте по 75 милиграма витамин С за поддържането на черния дроб в добра форма – това се равнява на половин чаша червени чушки или 1 портокал. Разбира се, най-добре е да не пушите.

Подхождайте към мъжете със самочувствие. Според изследване на университета във Флорида, твърдението, че мъжете предпочитат блондинки, въобще не е вярно, когато става въпрос за дълготрайна връзка. При допитване сред 3000 мъже, те заявили че предпочитат брюнетките за сериозна връзка, защото ги смятат за по-стабилни и отговорни.

Блондинките са по-застрашени от меланома, брюнетките – от оредяване на косата, а червенокосите са по-активни в секса. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Ако сте червенокоса...

Внимавайте с упойките. Анестезиолозите твърдят, че червенокосите са наследили една ДНК мутация, която ги прави резистентни към общите и локалните упойки. Жените с огнени коси се нуждаят от 20% повече от упояващото средство, за да не изпитват болка.

Говорете с лекаря преди да се подложите на процедура, която изисква упойка. Ако например трябва да посетите зъболекар, 1 час преди това вземете някакво болкоуспокояващо средство.

Пазете се от Паркинсон. Учени от Харвард установили, че червенокосите са застрашени с 90% повече от Болестта на Паркинсон.

Според тях, причината за това отново е генетична мутация. Доказано е, че развитието на тази болест може да се забави с приемането на фолиева киселина. Съветът на медиците е да се приемат дневно по 400 микрограма. В мултивитамините обикновенно е включено необходимото количество фолиева киселина.

Употребявайте презервативи. Разпространено е мнението, че червенокосите жени са пламенни любовници. Според едно проучване, те са по-активни в любовта. Може би, за да докажат, че червеното е символ на огъня, а огънят - на страстта.