Безсънието води до заболявания на сърдечно-съдовата система (сърдечен инфаркт, аритмия, хипертония). Влошават се настроението, възможността за изява и общото себеусещане. Съвременният човек поддържа своята активност чрез всевъзможни стимуланти - кафе, чай, цигари, големи количества бонбони и шоколад. Изместените през нощта забавления (събирания, гледане на телевизия, кино), изискват изкуствено поддържане на бодърстване.

Получава се пренапрягане в стремежа към щастие и забавление,

вместо да се вземе нужната почивка чрез съня. Чували сте укоризнения израз: "Сън спомен не оставя”. Да, но…

Сънят ни е по-необходим, отколкото храната. 

Когато сънят е съкратен, може да се прескочи фаза, в която мозъкът работи, за да запази спомените или пък тъканите да не успеят да се възстановят. Може да се засегне отделянето на хормоните, които помагат на тялото да използва енергията.

Не може да има силно сърце и стабилна нервна система без спокоен и възстановяващ сън. "Погледнете на себе си като на "батерия” - вие изразходвате енергията и трябва да се презаредите с подходяща храна, конструктивни емоции и сън”. Пол Брег

Нуждата от сън за всеки индивид е различна. 

Хората с повече жизненост и по-мощна конституция се възстановяват по-бързо и имат нужда от по-малко сън. Хората средно се нуждаят от 8 часа наспиване всяка нощ, за да имат силно сърце.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Жените имат нужда от повече сън, като 1 или 2 ч. трябва да бъдат в часовете преди полунощ. Избягвайте да спите по корем, за да не бъдат притискани, както сърцето, така и белите дробове. Ако често страдате от безсъние, разположете се удобно на широкото си легло с твърд матрак и след това съзнателно забавете дишането. Спане върху твърд матрак позволява на мускулите да се разтегнат в положение на естествена релаксация и да се облекчи притискането върху вътрешните органи.

Прекарваме поне една трета от живота си в леглото,

т.е. прекарваме в спалнята повече време отколкото, в която и да било друга стая. Спете на тъмно и добре организирайте своето място за "презареждане”.