Едно от правилата за поддържане на здравето в китайската традиционна медицина се отнася до съхраняването на зъбите по естествен начин.

Заздравяването на зъбите се постига със следните упражнения:

  • Потракване със зъби - потракват се първо кътниците, след това фронталните, а после десните кучешки зъби, последвани от левите. Това се налага, защото зъбите не са на едно ниво и е невъзможно едновременното им потракване.
  • Езикът се прекарва по основата на всеки зъб до лигавицата.
  • С отделената слюнка се изплакват зъбите и едва тогава се преглъща, но не се плюе. Според традиционната китайска медицина слюнката е телесна течност, която не бива да се изхвърля навън.
  • Масажиране с език на венците. Това съдейства за доброто им кръвоснабдяване, т.е хранене и отстраняване на токсичните вещества от интензивните обменни процеси в  тях.
  • Здраво стискане на зъбите с издуване на бузите. Така в устата се отделя голямо количество слюнка, след което се преглъща.

Укрепването на зъбите отнема около 10 мин.

Добре е да се провежда сутрин след ставане от сън или преди лягане вечер. Запазването на здрави зъби е от полза за общото състояние на организма, тъй като е свързано с една от основните човешки дейности - храненето.

Още упражнения може да прочетете в книгата „Живот в здраве” на Дзън Циннан и Лиу Даоцин.