За младите хора не е естествено да забравят имена, поети обещания и да намаляват успеха си поради лоша памет. Когато почувствате, че сте разсеяни, неспособни да се концентрирате и с по-слаба способност да запаметявате нова информация, помислете сериозно има ли обяснение затова - преумора, недоспиване или лошо хранене.  

Разрешение за проблема може да се намери чрез консумация на следните 7 топ храни за засилване на паметта:

Шоколад и мед

Шоколадът насища мозъка с кислород и има незабавен ефект върху нервната система и мозъка, защото съдържа прости въглехидрати, които са основния източник на сила за клетките на нервната система и мозъка. Съответно най-бързо действащите асистенти на мозъчната дейност са мед и шоколад. Те веднага мобилизират "горивните" клетки в мозъка. Например една лъжичка мед или 2-3 кубчета шоколад ще помогнат да се съсредоточите по-бързо. Най-полезен е черният шоколад, в който има повече антиоксиданти и по-малко калории.

Боровинки

Боровинките са един удивителен плод. Те са изключително богат извор на антиоксиданти. Боровинките подобряват когнитивните процеси - мислене и разсъждения, вземане на решения и вербално разбиране. Те помагат във връзките между невроните - клетките на нервната система, и прадпазват мозъка от увреждания от оксидативен стрес. 

Ябълките

Фруктозата в ябълките е най-простата форма на въглехидрати, които са важен източник на енергия за мозъчните клетки. По-полезно е, когато ядете ябълките без да ги белите. Здравословното действие на кората е най-вече в кората й. Тя съдържа голямо количество кварцетин, мощен антиоксидант, който помага за превенцията на Алцхаймер. За тази цел редпочитайте червените ябълки.

Авокадо

Често пъти плодът на дървото авокадо е наричан "алигаторова круша", тъй като много наподобява на круша с тъмнозелен цвят. Авокадото е богато на витамини Е, А, D, К, също така на витамини от групата В. В него има много мед, желязо и фолиева киселина. Заради богатството от фитонутриенти, то влиза в рецептите за подсилване на мисловните процеси след инсулт и предпазване от Алцхаймер. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Риба

Мазните риби като сьомга, скумрия, тон, херинга, лефер, риба-меч със сигурност помагат за здравето на мозъка. Това се дължи на богатото съдържание на омега-3 мастните киселини, специално докозахексаенова мастни киселини (DНА). Омега-3 мастните киселини са полезни, както за мозъка, така и за сърцето.

Розмарин

Розмаринът съдържа съединението карнозна киселина, която има предпазващо действие върху мозъка. Карнозната киселина произвежда антиоксидантни ензими, които намаляват свободните радикали и пероксидите и по този начин предотвратяват клетъчното увреждане. Последни изследвания откриват, че тя предпазва от оксидативен стрес мозъка и също така повишава силата на паметта. Някои хора вярват, че дори само ароматът на розмарин може да ускори паметта. Розмаринът лесно се прибавя в ястия с пиле и риба.

Интересни рецепти може да намерите в новия ни сайт: Bistro.bg