Ако се чудите защо ръцете на жените често са студени, въпреки че времето не е толкова хладно, сигурно ще ви бъде любопитно да научите, че британски учени от Кеймбридж са установили причината.

Мускулите са предимството на силния пол, а жените и децата имат по-студени ръце от мъжете и често държат ръцете си в джобовете заради по-малкото количество мускулна маса, която имат.

Натрупаната мускулатура генерира топлина за тялото, сочат резултатите от изследването на Кеймбриджския университет сред 114 участника между 18 и 50-годишна възраст, които трябвало да държат ръцете си в ледена вода за 3 минути.

Снимка: iStock

Проучването показва, че ръцете се затоплят отново по-бързо при доброволците с повече мускули, въз основа на снимки, направени с термовизионна камера.

За изненада на експертите, които досега смятаха, че телесните мазнини са най-важни, за да затопляне ръцете на хората, когато изстинат и задържане на топлината.

"Жените и децата обикновено имат по-малко мускулна маса, така че производителите на ръкавици и облекла трябва да вземат това предвид", коментира ръководителката на изследването Стефани Пейн.