Децата са заредени с енергия бомби. Тази енергия обаче се произвежда, благодарение на редица фактори – правилно хранене, редовна закуска, спорт. Ролята на закуската сред всички тези компоненти, гарантиращи здравословен живот и щастливи детски усмивки, е голяма. Да, сигурни сме, че вашето дете все не е гладно сутрин и не знаете как да го принудите да приеме най-важното меню за деня. Тук на помощ идва вашият личен пример – хапнете сутрин, подразнете малчугана с вкусна пълноценна закуска, на която няма да може устои.

Важно е не просто да накарате детето да закусва. Менюто му трябва да е балансирано и разнообразно. Изберете храни богати на калций, хранителни влакна (фибри), протеини, фолиева киселина, цинк, желязо, витамини от групата В. Тези съставки можете да откриете в пълнозърнестите култури, които освен полезни, са и вкусни. За да изкушите малкия човек, ви съветваме да се спрете на по-цветните, шоколадови пълнозърнести закуски, които освен полезни са и доста по-примамливи за детските очи.

Закуската е здраве, защото…

Децата, които закусват сутрин ,се хранят много по-правилно през целия ден, отколкото тези, които разпределят менюто си от обяд нататък. Освен това сутрешното подхапване предразполага и към повече движение и спорт, тъй като организмът е зареден с енергия и сили. Благодарение на добре задействания метаболизъм, детето ще поддържа нормално тегло, което е изключително важно за неговото здраве.

Колко често виждаме деца с наднормено тегло? Вероятно далеч извън рамките на нормалното! А това се дължи не на друго, а на стремежа на възрастните “детето да не остане гладно”. Тайната не е в количеството, а в качеството и времето, когато се приемат храните.

Бодър ум с фибри…

Закуската, богата на пълнозърнести храни, хранителни влакна и протеини може да подобри концентрацията и паметта на децата. Всеизвестен факт е, че тежките и мазни храни изтощават организма – създават чувството за умора, отпадналост и тежест в стомаха. Ето защо е добре да ги избягваме, особено що се отнася до децата.

Закуската трябва да зарежда, а не да изцежда!

Подбирайте внимателно сутрешното меню на вашето дете, избирайте полезни и балансирани храни, които ще му осигурят енергия и здраве за всеки ден. А щом закуси, нека игрите започнат.