Ежедневната умора без почивка и без физическа активност, закономерно води до сковаване на тялото, поради втвърдяване на сухожилията (те съединяват мускулите с костите)  и лигаментите (които свързват костите с кости). Дори и млад на години, обездвиженият човек започва да усеща дискомфорт от ограничена подвижност в ставите и дори често схващане на врата и на мускулите на краката.

Загубата на гъвкавост може да се преодолее с упражнения за разтягане

Те ще подобрят кръвоснабдяването на всички тъкани от костно-мускулната система. Ще ги снабдят с кислород и ще усилят обменните процеси в тях. Мускулите ще се освободят от задържаните ненужни субстрати - напр.млечна киселина.

Само 5 - 10 мин., отделени за разтягащи движения на ръцете, краката, врата и гръбначния стълб, ще обновят енергията ви и ще възстановят физическите и умствените ви сили.

Снимка: Ambro

Препоръчва се движенията да са бавни, докато се почувства малко дискомфорт в ставите, но не бива да се насилвате до степен на болка. Осигурявайте си свеж въздух в помещенията, където работите и живеете.

Дишайте дълбоко особено по време на стречинг, защото чрез дишането се доставя кислород на мускулите, а това им помага да се отпуснат. Така ще можете отново да седите по цял ден без усещане за болки във врата, раменете и гърба, които ви пречат да работите с пълния потенциал.

Обикнете упражнения за разтягане и ги използвайте като естествено средство против стреса.