Цветът на косата ни се определя от процентното съдържание в космите на "багрилото" меланин, което оцветява и кожата ни. Когато в специализираните клетки (меланоцити) количеството на меланин стане недостатъчно, косата започва да сивее. Нарушеното му производство и пълното му заместване от въздушни мехурчета е причина косата да изглежда бяла. В момента учените се опитват да открият начин, по който да стимулират дейността на стволовите клетки на меланоцитите, което да предотврати появата на сиви и бели косми.

По принцип човек е устроен така, че с напредване на възрастта количеството на меланин в космите започва да намалява. Това са несмущаващи закономерни процеси от нормалната човешка физиология. 

Очевидно има и други фактори, които оказват влияние за побеляване на косата, които са строго индивидуални. Например, проучване, направено върху 200 близнаци показва, че процесите на побеляване протичали с различна скорост при разнояйчни близнаци, докато главите на еднояйчни близнаци побелявали с еднаква скорост, независимо какъв начин на живот са водели. Естественият извод тогава бил, че няма начин да се контролира или да се забавя процесът на побеляване на косата, тъй като е пряко свързан с наследствеността.

Много са примерите с хора, които са побелели след шок и силни стресови ситуации, последствието от които е увреждане на генетичната информация на меланоцитите. Това, което зависи от нас, е да търсим начини за изграждане на правилно мислене с по-голяма стресоустойчивост.

Токсичните условия от външната среда и вредностите, попаднали в тялото чрез храната и водата могат да действат като "стресогени". В един здрав и млад организъм битка се води във всеки един миг в клетките с увредено ДНК . Великата природа на тялото намира различни начини и поправя уврежданията. Когато обаче това не е достатъчно и няма ново попълнение от неувредени меланоцити, косата посивява. Побеляването дори може да се определи като защитен механизъм, който е полезен за здравето.

Разумно е да се предпазваме от всякакъв стрес. Не че в прошарената коса няма чар и респект като символ на мъдрост. Още повече, че бялата коса отива на мнозина. Достатъчно е да се пазим от фактори, които увреждат ДНК молекулите на клетките в скалпа ни. А това значи да се съобразяваме при избора на шампоани, балсами и маски за коса; храните, с които избираме да се храним; течностите, които пием и мястата, в които избираме да жимвеем и да почиваме.