Със сигурност сте наясно, че калцият е важен и полезен за костите и зъбите ви. Възможно е обаче да не знаете някои не по-малко интересни подробности, свързани с положителния ефект, който минералът има върху тялото ви.

И още: колко калций е полезно и как е най-добре да го приемате – чрез храната, под формата на хранителни добавки, а осигурявате ли достатъчно на тялото си? Може ли калцият да бъде вреден ако приемате по-големи количества, отколкото е нужно?

Всички тези въпроси си зададохме и ние и вижте какво научихме:

1. Калцият е най-често срещаният минерал в тялото и играе огромна роля във формирането на костите. Освен известния на всички факт, може би не знаете, че калцият е жизненоважен и за други функции на тялото, като способността на мускулите да се съкращават, както и за съсирването на кръвта.

2. Къде отива калцият, който приемаме? 99% от него се съхранява в костите и зъбите – през целия ни живот, макар и да изглежда другояче, те всъщност са жива тъкан, която постоянно се обновява: новата кост се изгражда едновременно с рушенето на старата.

3. Докато растем, калцият служи за изграждането на костите и уплътняването им. Пикът на този процес е някъде около 30-та година на човека, след което следва балансиране. С напредването на възрастта, костите лека-полека започват да губят твърдостта и способността си да се обновяват, което ги прави по-крехки и по-трудни за възстановяване при травми.

4. Ако не приемате достатъчно калций, тялото ви ще започне да „краде” от костите и зъбите, за да е „сигурно”, че ще има достатъчно, за да изпълнява другите си функции.

 

И все пак: колко калций да приемаме?

Препоръчително – от  1,000 до 1, 300 мг всеки ден за възрастните (над 9 годишна възраст).

Извън костите

Около 99% от калция в тялото се съхранява в костите и зъбите, но останалият 1% също е много важен. Изследванията показват, че:

  • Той регулира кръвното налягане (според изследване в САЩ мъжете с високо кръвно налягане са приемали по-малко калций от тези, страдащи от хипертония);
  • Намалява рисковете от ракови заболявания: най-различни изследвания са показали, че приемът на адекватни количества калций помага за предотвратяването на различни видове рак.Според други обаче, калцият не може да се ползва като превантивна мярка и дори може да увелича риска от рак на простатата. Спорове винаги има, но все пак, най-често се смята, че калцият наистина намалява рисковете от заболявания като рак на дебелото черво, рак на гърдата, а и изобщо на всички варианти ракови заболявания.
  • Потиска ПМС (предменструалните симптоми): приемът на достатъчно калций помага и за това. По време на менструацията нивата на калция варират – докато се повишават тези на естрогена, калцият намалява. Той облекчава проблеми като безпокойство, раздразнителност, депресивните състояния, главоболията и спазмите.
  • Помага за здравословно тегло: британски изследвания показват, че жените, приемали по-малко от 600 мг. на ден (и вместо това взимали пласибо калций), не успели да свалят излишните килограми, докато останалите отслабнали по 6 кг по време на хранителния режим, на който били подложени за целите на изследването.

 

Да приемаме калций с храната или като хранителна добавка? Което и да изберете, няма да сгрешите.

Храни с високо съдържание на минерала са всички млечни продукти: в една чаша мляко се съдържат около 302 мг., в чаша кисело мляко – между 250 и 400 мг., а в 40 грама сирене чедър – 306 мг.

Ако не обичате млечни продукти - висока концентрация на калций има също и в зелените салати, зърнените закуски и соевите продукти.

Ние лично нямаме нищо против чаша топло мляко, особено през зимата, но каквото и да изберете вие, знайте, че калцият наистина е важен.