Масажът е една от най-добрите терапии за тялото ни. Той подобрява кръвообращението, релаксира ни, намалява мазнините и разсейва киселините, които предизвикват крампи.

За съжаление, няма как да масажираме сами гърба си, но съвсем спокойно можем да направим това върху ходилата си. Там гъмжи от точки, които са свързани с почти всички органи на човешкото тяло. Масажирайки краката си, ние на практика масажираме цялото тяло.

Върховете на пръстите например са свързани със синусите. Петите – със седалищния нерв. Ако имате проблеми с врата, масажирайте основата на големия пръст. В основата на останалите пръсти пък се намират точките, свързани с ушите и очите ни. Наблегнете на средната част на ходилото, ако имате проблем с диафрагмата, панкреаса, далака и бъбреците. Върху почти цялото стъпало има такива точки, така че можете спокойно да експериментирате. Организмът ще ви подскаже къде да се концентрирате.

Натиснете дадена точка за няколко секунди, след което преминете към следващата. Ако отделяте всяка вечер по 10-15 минути за подобен масаж, ще се почувствате много по-добре, а и сънят ви ще е по-пълноценен.