Гласът издава емоциите ни по-явно от поведението на тялото и жестовете. Понякога само по интонацията, без да разбираме напълно думите, прекрасно се ориентираме за смисъла на казаното. Дори без да осъзнаваме, често

само заради гласа, сме в състояние да проявим симпатия или антипатия към непознат човек.

Представа за собствения глас всеки може да получи, ако се запише на магнетофон и след това аналитично се вслуша в речта си.

Може да се поработи върху гласа

Ако сами забелязвате недостатъци, например говорите припряно, гълтате думите, може да се позанимавате, като четете на глас книга или вестник. Произнасяте думите колкото може по-бавно и отчетливо.

Ако гласът ви се стори прекалено висок или писклив, старайте се да говорите по-тихо.

В случай, че в гласа ви липсва увереност – изпробвайте ролята на командир, на началник или на преподавател, обясняващ материал. Не се хвърляйте в другата крайност, тъй като гласът ви не бива да звучи нито агресивно, нито грубо. Нали целта е не да отблъскваме, а да привличаме и да печелим симпатии.

Ако определите гласа си, че е тъжен - да не кажем плачлив, постарайте се да извлечете от него бодри, жизнеутвърждаващи нотки. Накарайте го да звънти и не се отказвайте. Всяко нещо изисква обучение.