Внимавайте с вашите настроения, предизвикани от стреса. Следвайте следните три основни препоръки, за да запазите спокойствието, радостта, енергичността и здравето си.

Не бъдете перфекционисти

Съвършенството е прекрасна цел, но мога смело да заявя, че е трудно постижимо. Стремежът към него не бива да бъде за сметка на нервното изтощение плюс редица болести на съвремието - хипертония, захарен диабет, мигрена и т.н.

Никой не изисква от вас невъзможното, затова не го изисквайте вие от самите себе си. Направете това, което е по силите ви и оставете нещата така.

Изразявайте това, което ви тревожи

Обсъдете бързо проблема, който ви тежи, с мъдър човек, на когото имате доверие. Подходящ разговор обикновено облекчава напрежението от стреса и помага да погледнете на ситуацията или събитието от друг ъгъл с повече яснота. Целта е да вземете правилно решение за притесненията си.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

По-добре е вместо да изпаднете в нервен срив в откровен разговор да изясните възникнали недоразумения и да се освободите от безпокойствата.

Не бъдете подвластни на настроенията си

Запазвайте присъствие на духа и не го губете.

Не прибягвайте до физическо насилие. Удрянето не е начин за успешно разрешаване на какъвто и да било въпрос. Контролирайте темперамента си по всяко време, за да не навредите нито на другите, нито на себе си.

Енергична физическата дейност (разходка на открито, бягане, упражнения) и дълбоко дишане са бързи средства за освобождаване от лошите настроения.

Всяко разгневяване изтощава силите, съсипва взаимоотношенията и пречи на работата ви. Анализирайте чувствата си и се освобождавайте от тях, колкото е възможно по-бързо.