#Ноктите
Гризенето на ноктите може да доведе както до по-бързото износване на зъбите, така и до по-сериозни проблеми с тях, особено ако този навик продължава с години. Същото се отнася и за самите нокти.

#Химикалките
Дъвченето на писалката, също както при ноктите, може да доведе до износване и увреждане на зъбите, както и до прекомерно натоварване на мускулите и ставите в областта на устата.

#Тютюн
Въпреки че дъвченето на тютюн е по-популярен навик в скандинавските страни, добре е да знаем, че тютюнът е известен канцероген, който значително увеличава риска от рак на устната кухина.

#Бирени бутилки
В най-добрия случай подобно действие може да доведе до зъбна фрактура. В по-лошия – да предизвика фатално разкъсване на лицето или врата.

#Шоколад от хладилника
Ако се опитате да разчупите в устата си парче твърд студен шоколад, току-що изваден от хладилника, рискувате да си счупите както корона, пломба или фасета, така и цял зъб.

#Индийски орех
В някои райони на Индия дъвчат индийски орех с цел постигане на повече блясък. Това обаче е грешка, тъй като индийският орех е известен канцероген и може значително да увеличи риска от рак на устната кухина.

#Четка за зъби на друг човек
Никога не прибягвайте до използването на четка за зъби, която преди това е била използвана от друг човек. Това може да позволи прехвърлянето на вредни бактерии, които от своя страна да причинят заболяване на венците.

#Уиски и пури
В големи и чести количества уискито и пурите са известни с това, че значително увеличават риска от рак на устната лигавица.

#Орален секс
Той носи риск от вирусен трансфер HPV. Оралните брадавици могат да причинят значително увеличение риска от рака на устната кухина при млади жени под 25 години.

#Лимонов сок
С едно уточнение – лимоновият сок е вреден за зъбите, само ако се консумира твърде често. Лимоновият сок притежава силно киселинни свойства, поради което може да предизвика сериозна ерозия на емайла.