Източник и ковчежник на любовта е нашето незаменимо сърце. Откакто се помним, то неуморно служи на живота ни. Не остава безстрастно при нито едно вълнение и емоция, които завладяват ума и сетивата ни. Дали ние сме толкова съпричастни към благополучието на своето сърце?

Достатъчно мъдри ли сме в своите житейски избори, за да го пощадим от ”разкъсване”?

Не случайно, страдащите от разочарование и обида използват репликата ”късаш ми сърцето”. Много разум е необходим, за да пощадим сърцето си от подобни разрушителни емоции – ревност, завист, ярост, мъст, гняв, алчност. Когато осъзнаем, че със собствените си емоции рушим себе си и атаката е със стрела обърната навътре към личното ни здраве и спокойствие, можем с великодушие да оправдаем.

Нека да дадем прошка и по този начин да пощадим и своето драгоценно сърце

Толкова дни и нощи сърцето може да ни осигури да се радваме на красив и вълнуващ живот, но с едничкото условие - то трябва да бъде здраво. И то има нужда от пълноценно хранене. И то се нуждае от почивка. "Добросъседските” му отношения с белия дроб са безусловни. Въпреки това, често увлечени в активна професионална изява, без почивки, лишени от редовно и рационално хранене, пренебрегнали нуждата от спорт и положителни емоции, и мъже и жени около четиридесетте години се озовават в спешните кардиологии със сърдечна атака.

Медицинската наука бележи изключително добри постижения в лечението на стенокардия, инфаркт, аневризма на аортата.

Трансплантацията на сърце почти се нарежда сред рутинните операции

45 години ни делят от първата операция, извършена от д-р Кристиян Барнард, за присаждане на сърце, по повод на животозастрашаващо, необратимо, тежко сърдечно увреждане. Особено впечатляващо е нововъведение, което представлява  помпа, която замества функцията му, до намиране на имунносъвместимо сърце за трансплантация. Много са стрелите в колчана на кардиохирурзите за справяне с необратимите болести на сърцето.

Все пак, наша лична грижа остават онези кардиологичните заболявания, за които има профилактика и бихме могли да ги избегнем със съзнателен здравословен начин на живот.

На 28 март от 18.00 ч., в зала 1 на Дом на културата „Красно село” ще се състои концерт „Мъдростта на сърцето”, на оперния певец Георги Петков, който вече 5 години живее с трансплантирано сърце.