Ако разпитате хората, които в напреднала възраст все още са със своите зъби, за това как са ги опазили, най-честият отговор ще бъде, че са имали родители, които са изисквали вечер да си мият зъбите от малки. Другата група ще се окаже, че са живели в семейства, ориентирани към здравословното хранене.  Вместо кремчета за десерт, родителите са им предлагали сурови или сушени плодове през цялата година. Освен това не са обичали бонбони за смучене и не са разполагали у дома със сладките безалкохолни напитки. Затова пък топлото прясно мляко с курабийки и бисквитки го обичат до днес.

Поддържане на устна хигиена започва още с пробива на първите зъбки

Като начало майките могат с намокрена чиста марличка леко да избърсват пробилите зъбки и венците един път дневно. След това трябва да приучат детето да си ги мие само. За целта купете детска четка и паста за зъби и подканете детето да си измиете зъбите заедно. То с удоволствие ще ви последва. Още повече, че новите детски зъбни четки приличат на играчки, които то ще се радва да използва. Някои от тях имат дрънкалки, които издават звук при правилните движения за миене на зъбите - все едно рисуват пушека от комин с кръгови движения.

Денталните лекари са установили, че

при хоризонтално четкане се протрива емайлът при шийката на зъбите.

Затова освен кръгови, препоръчителните движения за миене на зъбите са вертикалните - отгоре надолу и обратно по цялата дължина на зъбната редица, отвън и отвътре.

Другата препоръка за здрави зъби е

изграждане на навик за консумация на мляко и млечни продукти.

Те са основният източник на така необходимите калций и фосфор, които изграждат здравата зъбна структура. Чашата топло мляко, чашата с айрян или купичката с кисело мляко, е добре да се превърнат в желана храна за детето. Освен това специалистите са установили, че за здрави зъби

след всяко хранене по френски маниер добре е да се изяжда парченце бяло сирене или кашкавал.

Разбира се, че има генетично наследство за здрави зъби, но и с внимателно отношение към храненето и стриктна зъбна хигиена от детските години, може много да се постигне в опазването на зъбите, така че да останат здрави дълги години.

Демонстрация на правилното изчеткване на зъбите  може да видите във "Видео по темата".