Правилната стойка на тялото изисква поддръжка. При всяко ставане, стоене, сядане или лягане участват множество мускули и сухожилия. Това означава, че трябва да се съобразяваме и да не износваме и претоварваме гръбначния стълб и ставите. Който познава болката в гръбнака, знае за отчаяното положение, в което се озовава в резултат на сковаващата болка.

Независимо, дали стоите, седите или лягате да спите, заемайте здравословна поза.

Стойте изправени, седете красиво и лежете свободно.

Ето основни правил за всеки ден:

Когато стоите 

Стъпалата да отстоят едно от друго на разстояние на раменете, сочещи напред, с леко прегънати колене. Изправете раменете и глътнете корема. Дръжте главата си така, че ушите да са на една линия. Раменете също. Това важи и за тазобедрените стави.

Когато седите 

Дръжте краката стъпили на пода с глезени напред от коленете. Не седете с кръстосани крака.

Оставете малко пространство между вътрешната част на коляното и началото на седалката. Нагласете облегалката на стола да подпира кръста или използвайте цилиндрична възглавничка.

Отпуснете раменете. Дръжте главата си така, че ушите да са на една линия. Раменете също. Това важи и за тазобедрените стави. Не седете неподвижни дълго време.

Когато лежите 

Спете на гръб или на едната страна, но не се препоръчва спането по корем. Ако спите легнали настрана, поставете възглавничка между краката си. Когато спите на гръб, може да поставите допълнителна възглавница под коленете.

Това са съветите на американските остепати, хиропрактици и ортопеди. Отнасят се за положенията, когато сме неподвижни.

Снимка: freedigitalphotos.net

За добра стойка човек трябва задължително да се занимава с любим спорт

няколко пъти в седмицата или да извършва гимнастика ежедневно. По този начин се поддържа подвижността на всяка става и нужния тонус на мускулите и сухожилията. Никога не е късно човек да обърне внимание на стойката си, но най-лесното е още в детска възраст да се изгради вкус към спорта. Тогава човек естествено ще придобие впечатляваща осанка.