Естествено, по-лесно е да кажете да, но каква цена има това за собственото ви спокойствие? Ето няколко момента, в които „Не!”-то е най-добрият начин да осободите напрежението

Имате ли купища ангажименти, крайни срокове и задължения, които се мъчите да вмъквате измежду всичките си срещи? Мъчите ли се да направите твърде много неща за изключително кратко време? Ако е така, освобождаването на стреса може да е толкова просто, колкото да изречете вълшебната думичка. Не, не „Моля”. „Не!”

Защо да казвате „Не”?

Ако искат от вас твърде много неща, а вие просто не успявате да се справите с всичко, запитайте се – длъжни ли сте да сте толкова отзивчиви? Отговорът отново е: не.

Помислете върху следните неща:

  • Да откажете нещо не е признак на егоизъм. Когато откажете нов ангажимент, уважавате настоящите си задължения и се подсигурявате, че ще можете да им отделите нужното време.
  • Ако отказвате някои неща, ще си оставите време да опитвате нови. Това, че няколко пъти доброволно сте били в родителския съвет на детето си, не значи, че трябва да сте там завинаги. Ако откажете, ще имате време да се отдадете на нещо друго.
  • Да се съгласявате винаги не е здравословно. Когато сте затрупани от задачи и сте подложени на твърде много стрес, най-вероятно ще сте чувствате отпаднали и може да се разболеете.
  • Ако кажете „Да!” може да избутате другите (когато говорим за работа). Ако откажете обаче, отваряте врата на други хора да се включат. Те може и да не правят нещата по вашия начин, но това не означава, че няма да се справят.

Кога да кажете „Не!”

Понякога е трудно да преценим кое можем да пропуснем и кое не. Ето някои идеи:

* Фокусирайте се върху приоритетите си. Преценете настоящите си задължения и преоценете всичко, преди да поемате още задачи. Попитайте се кое от нещата е важно за вас. Ако е нещо, което значи много по всички параграфи – направете го. Ако не – пропуснете.

* Мислете в перспектива – колко време ще ви отнеме новото задължение? Ще пречи ли на другите ви?

* Избавете се от вината. Не се съгласявайте на нищо, което иначе бихте отказали, само защото се чувствате длъжни или от чувство за вина. Това само ще ви стресира още повече.

* Преспете преди да вземете решение, съветват от mayoclinic.com.

Как да откажете?

* Кажете „Не!”. Думичката притежава сила. Не се колебайте да я използвате. Внимавайте с отбиващите и неясни фрази от типа: „Не съм сигурен/на”, „Не мисля, че ще мога” и т.н. Те в най-общия смисъл се разбират като вратичка към съгласие от ваша страна в по-късен момент.

* Бъдете кратки. Кажете защо отказвате, но не задълбавайте. Избягвайте сложни обяснения, предположения и оправдания.

* Бъдете честни. Не си измисляйте причини, за да се измъкнете от отговорност. Истината винаги е най-добрият начин да откажете на приятел, член на семейството или колега.

* Проявете уважение. Не омаловажавайте нещо, само защото вие няма да се включите.

* Бъдете готови да повторите отказа си. Може да се наложи да откажете неколкократно, преди другата страна да приеме отговора ви. Когато това се случи, просто го повторете.

В началото няма да ви е лесно, но да се научите да отказвате, да преценявате кое е важно и кое не, и да знаете с колко задължения можете да се справите, е от изключително значение за намаляването на стреса в ежедневието ви и за постигане на по-спокоен живот като цяло.