Тя е млада, лъчезарна, обича да пътува и да раздава усмивки. Работеща жена. Майка. И страхотна домакиня. Ваня Ирибаджакова вярва, че хората трябва да избират и приготвят храната си с повече внимание и познание, най-вече за да водят пълноценен начин на живот. Има блог, пълен с полезности и това, което е сигурно е, че в него няма да намерите чудотворни диети за отслабване - добрият външен вид обикновено идва сам и е част от цялостната промяна, която обаче започва първо отвътре, категорична е Ваня. Приятно ни е да ви запознаем:

Опиши се?
Най-трудно е да определиш кой си. Може би най-лесно е с това какво обичаш – обичам да съм сред природата, да усещам вятъра и слънцето, да виждам облаците в небето. Обичам да пиша и да чета. Обичам хубавата храна, двете си прекрасни деца. Обичам чувството за свобода.

Какво те провокира да се интересуваш повече от здравословното хранене и да приготвяш такива рецепти?
При мен тази провокация дойде вследствие на болест при близък човек. И въпреки че храната е само една част от цялото, това ме накара да чета и да искам да знам повече. Постепенно пред мен се разкри един цял различен свят от възможности за приготвяне на храната и за нейното въздействие върху човека.

Кое хранене може да се нарече здравословно – какво е позволено и какво забранено, в какви количества, време за хранене и т.н.
Не бих се ангажирала да давам определение на това, кое хранене е здравословно. Всеки трябва да открие сам какво е добро за него. Не мисля, че хората трябва да робуват на графици, но пък и абсолютното нежелание да си зададеш въпроса „С какво все пак се храня?” също не ми се струва добро.

Човек трябва да има отношение и отговорност към храната си. За себе си съм установила, че се чувствам добре с храна, която е близка до естествената, до природата, тази която е приготвена в домашни условия. Обичам да пия много чай, да започвам деня си с плод. Често се храня поне четири пъти на ден, с много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, но имам и периоди, в които не мога да изям толкова храна и оставям организма си да почива.

Аз самата не си налагам забрани – какво от това, че ще изпиеш чаша безалкохолно понякога – да, пълна е с консерванти, но стига да не е стандарт на живот, в това няма нищо лошо. Всеки трябва да се грижи за себе си с любов и разбиране, а не със забрани и усилия чиято цел е например да бъде по-слаб или по-мускулест, просто защото не се харесва такъв какъвто е.

Сред природата, снимка: Личен архив
Какво печели човек, ако се храни здравословно?
Ако човек се грижи за тялото си, печели най-вече една добра основа, върху която да гради всичко останало.

Какво трябва да научи и промени в себе си (мисленето, навиците) един човек, хранещ се със сандвичи, вафли, кроасани и мусака, за да започне да води здравословен начин на живот?
Когато говорим за промяна, тя винаги трябва първо да идва от мислите, от мотива, поради който се тръгва към промяната. Независимо каква промяна прави човек, ако мотивацията му е грешна, то и крайния резултат няма да е добър. За хората, които се хранят предимно с готови неща, които могат да купят от магазина, може би е добре да проверят как ще се чувстват, когато променят това – какво ще се случи, ако започнат да използват пресни продукти, ако включат повече фантазията си и измислят нещо специално за себе си. Идеите идват, когато сме готови да направим нещо различно. Знам, че това отнема повече време, но обикновено резултатите си заслужават.

За какво трябва да внимаваме, когато четем етикетите на храните, които купуваме?
Предимно за консерванти, подсладители и оцветители. Колкото по-малко от тях се срещат на етикета, толкова по-добре. Много често на дадена напитка пише с големи букви, че не съдържа захар, но подсладителят, който се използва е в пъти по-вреден от захарта сама по-себе си.

Защо е по-добре спирулина, отколкото сланина?
Най-вече, защото спирулината е изключително богата на хранителни вещества, включително витамини, основни минерали, белтъчини. Тя е съставена от 65-71% белтъчини – най-високата концентрация на белтъчини от която и да е било храна. За някои това звучи направо невероятно, но тези водорасли дават 200 пъти повече протеин на единица площ отколкото говеждото месо. Което е още по-важно - то се абсорбира от човешкия организъм много по-лесно – цели четири пъти.

Спирулината е чиста храна – за нейното производство не се изсичат гори, не се замърсява въздуха, не се използват синтетични храни. Всичко това не може да се каже за отглеждането на животни за храна.

Банички с нахут, снимка: Ваня Ирибаджакова
Вместо мазна баничка за закуска…?
Плод, домашен хляб, зеленчуци, голяма чаша пресен фреш, а защо не прясно приготвен шоколад или пък ето тези

банички с нахут:

• 12 фини кори за баница
• 4 картофа
• 2 глави лук
• 4 зелени чушки
• 4 червени чушки
• 250 гр. сварен нахут
• една шепа пресен джоджен
• една щипчица шафран (няколко тичинки)
• зехтин
• сол, черен пипер
• 1 бира 330 мл

Всички зеленчуци освен нахута се нарязват и се задушават добре в зехтина, като се добавя и малко вода – да покрие леко картофите, докато не омекнат напълно. Шафранът се разтваря за около 15 минути в малко гореща вода и се слага заедно с водата при зеленчуците, докато се задушават. Накрая се добавя предварително свареният нахут, сол, черен пипер и джоджен. Плънката се оставя да изстине.

Корите се разрязват по дължина на ленти от по около 10 см в широчина. В единия край се слага една лъжичка от плънката и после се завиват на триъгълни банички, докато не се използва цялата дължина на кората – една лента, една баничка. Редят се в тави намазани със зехтин и непосредствено преди да се сложат да се пекат в предварително загрятата фурна се напръскват с бирата – една бира от 330 мл стига за около 3 тави. Пекат се до златисто и после се изяждат до една!