Водещите специалисти по диететика и хранене проф. д-р Донка Байкова и проф. д-р Стефка Петрова са категорични, че трябва да помогнем на децата си да изградят критерии за здравословно хранене. С отговорност към тяхното здраве, нормално тегло и добър жизнен тонус всеки родител трябва да осигурява в къщи разнообразие от всичките хранителни групи.

Смущаващо е, че децата посягат към енергизиращите напитки, от една страна защото е "модно”, а от друга - че наистина имат нужда от тонизиране, защото не спортуват и се хранят с еднообразна и непълноценна храна.

През тази година е издаден "Сборник с рецепти за ученическите столове и бюфети 2012”, който предлага разнообразно богато меню за децата в ученическа възраст.

В духа на Европейския ден за здравословно хранене за шести път у нас Европейската комисия и Евро-Ток България организират на 13 декември от 11 часа l зала "Арена Армеец” готвене на здравословни храни за децата, с тяхното лично участие. В детското кулинарно шоу ще участват около 500 деца от 1 до 4 клас от различни училища. Това е ефективна форма за изграждане на здравословен модел на хранене, съпроводен от положителни емоции с игри и танци.