Случва се на всеки: отиваш до магазина и забравяш какво си искал да вземеш. Изведнъж не можеш да си спомниш как се казваше мъжът на колежката – Димитър? Дарин? И къде са тези проклети ключове?!

Нормално е да забравяме от време на време някои неща, особено ако сме под напрежение. Но дори и да сте далеч от възрастта, в която да се тревожите, скорошни проучвания показват, че проблемите с паметта могат да започнат, когато сте на 20 и нещата да се влошават с всяка натрупана годинка. За щастие, има някои малки навици, които можете да направите в ежедневието си, и благодарение на които да останете с остър и буден ум -  даже да запомняте къде оставяте онези идиотски ключове!

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosСтъпка 1: Тост за закуска

Изследване доказа, че хората, които елиминират въглехидратите от менюто си, се представят по-зле на задачите, тестващи способността им да запомнят. Защо? Въглехидратите се конвертират в глюкоза, необходима на мозъчните клетки, за да работят, както трябва. Изберете пълнозърнест хляб и други сложни въглехидрати – те се храносмилат по-бавно и доставят най-стабилен поток глюкоза. Пробвайте с тост с варено яйце и чашка ягоди.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosСтъпка 2: Раздвижете се преди работа

Физическите упражнения повишават кръвното налягане и ви набавят кислород и глюкоза, твърдят от health.com. Всъщност можете да научите с 20 % повече думи, ако се опитате да ги запомните след интензивна тренировка, отколкото след спокойно седене някъде. Дали кикбокс или танци – няма значение. Важното е да ви се налага да помните някаква поредица от упражнения.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosСтъпка 3: Сменете шрифта

Ползвате ли Times New Roman за електронния си календар? Пробвайте да използвате някой друг, по-нечетлив шрифт – доказано е, че това подобрява качествата на дългосрочната ви памет.
Когато се взирате в нов шрифт, карате центъра на мозъка си да работи малко по-интензивно, повишавайки способността ви да запомняте.
Пробвайте напримерComic Sans Italicized (шрифтът използван в изследването, чийто резултати ползвахме за този съвет). Вие може и да не забележите разликата, но мозъкът ви ще.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosСтъпка 4: Направете интернет проучване през обедната почивка

Ако прекарвате по час дневно, търсейки нещо, което ви е интересно (например местата, на които да прекарате отпуската си) ще стимулирате предната част на мозъка, която отговаря за краткосрочната памет установи изследване, проведено от учени в Лос Анджелис.
Недейте безцелно да си сърфирате из нета – твърде лесно е и няма да бъде ефективно (facebook също няма да помогне!).

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosСтъпка 5: Огледайте мястото за паркиране

Винаги забравяте къде сте паркирали? Когато спрете пред магазина, за да си вземете вечеря, опитайте следното упражнение: слезте от колата, погледнете я и започнете да местите погледа си наляво-надясно за около 30 секунди, без самите вие да се движите. Това просто местене на погледа ще повиши с до 10% способностите на дългосрочната ви памет.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosСтъпка 6: Пийнете малко с вечерята

Въпреки, че ако употребявате повече алкохол,  е много вероятно да загубите паметта си, ново проучване доказа, че питиета в разумни граници всъщност понижават риска от проблеми с паметта. В изследване, публикувано в специализирано списание за алцхаймер, участничките, пиещи по седем или по-малко чашки алкохол на седмица, се оказали с най-малък риск за когнитивни нарушения, в сравнение с жените, които не пият изобщо и с тези, които прекаляват.  

Изследователите смятат, че това се дължи на противовъзпалителните свойства на алкохола. Или пък може и да е във факта, че умерените пиячи вероятно водят по-здравословен начин на живот. Наздраве за това!

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosСтъпка 7: Бели зъбки преди сън

Добре е за усмивката ви, но също така може да направи чудеса за ума ви. Когато не миете редовно зъбите си, венците се възпаляват, което пък прави път на неприятни бактерии, които се вмъкват в кръвообращението ви.
Веднъж попаднали там, бактериите причиняват възпаления в цялото ви тяло, включително и в мозъка. Това може да доведе до когнитивна дисфункция. Затова – почиствайте зъбите си ежедневно (два пъти е най-добрият вариант), за да се чувствате добре.