Купете си подходящи обувки. 

Това е много важно, за да избегнете неприятностите от изкълчване на глезена или болки в коленете. Преди да изберете маратонките, съберете информация, кои са подходящите за вас спортни обувки за дълго тичане.

Дръжте неотклонно решението си в главата.

Не позволявайте да се разколебаете. Това е най-лесно - да се откажете. Напротив целта, че ще издържите на бягане 1 км, 3 км, 10 км , ще бъде мисълта, която ще ви изважда от леглото в добър тонус.

Осигурете си приятел да бягате заедно.

Споделеното удоволствие винаги е двойно като изживяване. А и предизвикателството да се видите в друга светлина - изявени в друга сфера, носи удовлетворение.

Разгрявайте с бързо ходене първите 5 минути

от вашето бягане. Също така може да направите стречинг, след като сте тичали 5 - 10 минути.

Приемливо е да преминете в ходене 

от време на време. Така давате възможност за временно възстановяване на мускулите по време на дългото бягане и намалявате риска от увреждане на ставите.

Следвайте правилото за 10-те %.

Всяка седмица увеличавайте дистанцията с 10%. Ако не контролирате скоростта, с която тичате и я увеличавате бързо, създавате реални възможности да се увредите, а нали точно това не искате да се получи от самото начало.

За да не може обективни причини да осуетят желанието ви за тичане още с първото излизане, вземете предвид тези съображения за по-малко рисково бягане.