В медицината се знае, че има болести в резултат на стреса. Това са така наречените "психосоматични" заболявания, например язва на стомаха или захарен диабет тип 2 след силна уплаха и прекомерни изживявания след развод, загуба на близък и др. Често появата на болки в различни области на тялото се оказват проекция на емоционалното състояние на човек.

Болки в кръстната област

Най-често болките там са от обезвижване и принудителна поза в офисния стол през по-голямата част от деня. Кръстът е пряко свързан с финансовата сигурност. Ако сте недоволни от доходите си и оценявате работата си по-високо от това, което плучавате, или правите много големи харчове – цялото това безпокойство може да провокира болки в долната част на гърба. 

Болки между лопатките

Горната част на гърба е отговорна за любовта, която очаквате и получавате. Най-вероятно няма взаимност в сърдечните ви чувствата и не получавате това, което очаквате. Затова насочете вниманието си към взаимоотношенията ви с любимите хора.

Болки във врата

Неудобна възглавница и неспокоен сън могат да са причина за болки във врата, както и неподвижна стереотипна позиция на глават при работа с компютър. Вратът "носи" още и тежестта на вината на човек. Затова не се самоосъждайте прекалено сурово. Простете на себе си и поискайте прошка от тези, пред които се чувствате виновни.

Лесни упражнения при болки във врата, прочетете нататък:

Продължава с болки в коленете , ръцете и тазобедрените стави>>>

Болки в лактите

Ръцете са връзката с външния свят. Появата на дискомфорт и проблеми в тях отразяват твърдостта в общуването с хората. Преосмислите своите строги критерии и принципи в човешките взаимоотношения като станете по-гъвкави.

Болки в тазобедрените стави и бедрата

Слабост и болки в бедрата, ако не става дума за коксартроза, олицетворяват нежеланието ви да се движите напред. Затова не се страхувайте от бъдещето и променете начина си на живот.

Болки в колене

Ако няма обективна причина за болките в коленете ви, преоценете своето его. Болките може да са от твърде високо самочувствие, което е за сметка на другите или обратно, в случай че не получавате заслужени похвали и уважение. Болките в мускулите на подбедрицата се свързват с недоволството и завистта към другите хора.

Болки в глезените и стъпалата

Оплаквания от глезените се получават при прекалено аскетични личности, които се лишават от заслужени награди и удоволствия. Изпадане в негативни мисли и критикарство може да доведат до проблеми и с ходилата. Започнете да търсите малките радостви в ежедневието. Тогава позитивното мислене ще ви освободи от всички тези "психосоматични" изяви в различните области на тялото.