Захарният диабет тип две, от който се разболяват възрастните хора, обикновено преминава през фаза на преддиабет. Така се оказва, че случайно по друг повод или по време на профилактични прегледи се установява повишена кръвна захар. Когато лекарите ви кажат, че имате преддиабет, този факт не е за подценяване, макар че стойностите са гранични. 

При настъпилите хормонални нарушения започва да се руши тялото и се повишава риска от мозъчен инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Клетките плуват в захар, но не могат да я усвоят и да я използват за жизнените си процеси. Да не се пропусне моментът!

Точно във фазата на преддиабет промяната в начина на живот е наложителна.

Без съмнения ендокринолозите от години потвърждават, че редовната физическа активност и понижаването на теглото помагат на хоратас предиабет да премахнат в 50% риска от развитие на болестта диабет

Трябва обаче кураж да се говори с лекар-диабетолог и да се уточнят конкретно какви трябва да бъдат вашите цели. 

Първата от тях е нормализиране на теглото.

Доказано е, че редукция на теглото само със 7% , т.е. 6 кг, ако човек тежи 90 кг, може да премахне окончателно преддиабета.

Правете повече упражнения.

Физическата активността сама по себе си контролира теглото и кръвната захар. 

Снимка: freedigitalphotos.net

Спазвайте здравословен хранителен режим

Фокусирайте избора си върху храните, които са богати на фибри - плодове и зеленчуци. Ограничете мазнините, сладките храни и подсладените напитки. 

Потърсете подкрепа от съмишленици, които също ценят своето здраве. 

Изберете и работете върху нови навици и хобита. Така ще постигнете по-добро психическо равновесие, което е важно условие за физическото здраве. 

Започнете с "малки" стъпки:

Например, 10 минутна разходка след вечеря.

Осигурете си нов тип храна вкъщи: свежи зеленчуци за салата или за приготвяне на пара, които да включите в обедното и вечерното меню. Купете пълнозърнест хляб или ръжен, вместо - бял. Осигурете си различни плодове, които може да сервирате на закуска, заедно с пълнозърнест хляб или овесени ядки. С кисело мляко или фреш може да се подкрепите между храненията.

Намалете количеството на храната, която си сервирате в една порция. 

Това са универсални съвети, които гарантират здравословен живот, не само за хора с предиабет.