Прилагането на ядрено-магнитен резонанс в медицината е сравнително отскоро. При него се използва комбинация от магнит и радио вълни, които "обезпокояват” молекулите в тялото и бързо поемат картина, от която се създава образ на органи и тъкани.

При ядрено-магнитния резонанс не се прилага радиация,

обаче хората с метал в тялото, например пейсмейкър или импланти, не са подходящи за това изследване. Процедурата отнема около 10 до 30 минути в зависимост от това, каква част от тялото се изследва. Помага при изясняване на диагнози в областта на корема, гърдите, главата и други. Може да се приложи интравенозно успокояване, когато се изследват деца или хора, които имат болки и изпитват клаустрофобия.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Компютърната томография използва ниски дози радиация под формата на рентгенови лъчи,

за да се получи образ от костите, меките тъкани и органите, включително кръвоносните съдове на сърцето. Чрез компютърната томография се получават множество двуизмерни образи от много тънки срези на наблюдаваното място. Компютърната обработка на тези множество ретнгенови снимки дава подробна триизмерна картина - напр. за обема на образуванието и неговото разположение по отношение на съседните органи. Изследването отнема от 2 до 10 минути в зависимост от това коя част от тялото се сканира.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
В ултразвуковото изследване, наречено още "сонография", се прилагат високочестотни звукови вълни,

които създават образ от органите, тъканите и кръвния поток в артериите и вените. Човек не чува звуковете с тази честота, но независимо от това с апаратите може да се получи преработен звуков сигнал и картина в движение. Методът е неизвазивен и при него няма облъчване. Използва се в медицината повече от 60 години. Тъй като е изключително безвреден и може да се прави многократно без странични ефекти, той се използва по време на бременността за проследяване на развитието на плода.