Както си живееш спокойно и кротко, повече или по-малко щастлив, изведнъж, просто така, в някакъв си кратък, гаден момент светът ти се преобръща.

Събуждаш се в ужасно настроение, всичко ти се струва безсмислено, а хората наоколо те дразнят неистово – "Какво се почесваш, там, да, Ти, хей там?", "Не ме занимавай, ужасен човек!"...

Всяка дреболия ти се струва по-голяма и по-трагична от слонски крак върху детска люлка, а по-лошо дори и от това е, че не можеш да разбереш "Защо?!".

После коремът те заболява, защото да, дошло ти е и единствената поза, в която нямаш чувството, че ще умреш, е както майка те е носила – ембрионалната. Чудя се дали това не е някакво наказание свише за това, че вместо да си щастливо бременна, си позволяваш да си се пазила и да не се мултиплицираш. Природата ти казва: "Щом не носиш ембрион, стой, да, точно така, стой в тази и в никоя друга поза! За наказание!" Едва ли, но все пак...

Само няколко дни по-късно всичко се нормализира и животът си е отново хубав, та чак wonderful*, а светът е слънчево място, в което птичките пеят, храната е вкусна, хората наоколо са приятна част от ежедневието ти и хич не можеш да разбереш откъде се е взела всичката оная драма.

Отговорът е много прост, даже органичен. Нарича се предменструален синдром (накратко ПМС) и е способен да ти съсипе цяла една седмица ВСЕКИ месец.

Затова решихме да помогнем на себе си и на останалите, като проверим как (по дяволите!) можем да се справим с ежемесечния проблем, който причаква с оголени зъби много от нас и ни скапва за колкото време си реши той.

Как можем да се справим с него?

Първо – малко статистика. Около 90% от жените по света страдат – някои само от няколко, а други от всички симптоми, които съпътстват ПМС-а. Сред тях са: болки в кръста и мускулите, главоболие, мигрена, непонятно жесток глад, спад на сексуалното желание, диария, изблици на рев, трудности при опит да се концентрираме, резки смени на настроението, депресия, коремни спазми, подуване на цялото тяло, „ефектът” чувствителни гърди. За да е още по-хубаво, всичко това минава под егидата на обща емоционална свръхчувствителност.

Сега, относно начините за справяне – знайте, че няма да стане, като просто се пренастроите положително или неща от този сорт. Позитивизмът винаги помага, но в някои случаи не е достатъчен.

Според повечето здравни сайтове, проблемът често е наличен заради неправилна диета – разбирай недобре подбрано меню,  а също и от хормоналния дисбаланс в тялото ви.

Сред съветите, касаещи менюто ви, най-напред са следните:

  • Откажете цигарите – това е нещо много важно за здравето ви като цяло, не само за дните, в които ви мъчи ПМС.
  • Ограничете кофеина - това включва колата, кафето и енергийните напитки. По-добре е да превключите на чай. Алкохолът също не е добра идея. Макар според повечето научни изследвания, чаша вино с вечерята да е даже полезна, в дните на ПМС само си търсите белята на дъното на тази една-едничка чашка сладост.

Какво още? Яжте повече плодове. За щастие годините, в които можехме да ядем банани и портокали само по Коледа, са далеч назад във времето, затова нямате извинение да не минавате през пазара за някой и друг цитрус. Естествено, добре е да купувате плодове според сезона, но не се лишавайте от тях, каквито и да са те. Плодовете са важни, тъй като по време на менструация тялото на жената се детоксицира и има нужда от повече витамини. Загубата на кръв и ниските нива на желязото пък водят до главоболие и отпадналост. Най-добре е да познавате добре собствения си организъм, да знаете какво го кара да се чувства добре и да го правите.

Спортувайте – това ще помогне на тялото ви да поддържа добро кръвообращение и да се справите с усещането за подуване. Дали ще изберете танци, тае-бо, фитнес, йога или нещо друго, няма никакво значение. Важно е добре да се поизпотите, защото това ще облекчи остротата на коремните спазми. Освен това спортът стимулира производството на ендорфини, които ще ви извадят от депресивните състояния.

Има някои билки, които също помагат за облекчаване симптомите на ПМС, а и за други хормонални проблеми. Например добра идея е да си забъркате „вълшебна отвара”, съдържаща някоя от следните съставки: мента, малинови листенца и маточина.

Тя няма да подейства веднага, защото тялото ви има нужда от време, за да започне да „отговаря” на "лечението", но при редовна употреба ще усетите промяната.

Ако можете, вземете си почивен ден. Гледайте телевизия, четете книга. Отървете се от стреса – говорете с приятел, не задържайте бушуващите емоции в себе си, защото така не си правите услуга - всички знаем, че ако гълтате всичко в себе си, в крайна сметка ще се превърнете в бомба със закъснител. Готова всеки момент да избухне и да избие всичко, което мърда наоколо, включително и себе си. Ако нямате нищо против метафорите.

Има и леки лекарства, предназначени точно за този вид проблеми, които също помагат, но за съжаление – основно за болките в кръста и корема.

Ако всичко това не свърши работа, консултирайте се с гинеколог, който може да ви предпише лекарства (обикновено противозачатъчни), които ще облекчат болките.

* wonderful - прекрасен - англ. ез. Често се ползва в заглавието на разни песни - например класическата "Wonderful Life" на Black. Или пък, ако предпочитате - на новата група Hurts. Името на тяхното парче е същото.