С любима алкохолна напитка на плажа и в добра компания съвсем естествено се появява героичната самонадеяност за плуване, въпреки забранителния флаг. Статистиката сочи, че голям процент от удавянията през лятото са били на хора в нетрезво състояние.  

Дори отличните плувци, не трябва да подценяват забранителния флаг на плажа. Спасителите са запознати с характеристиката на морето в различните периоди и познават течението на охранявания от тях плаж. Доверявайте се на техния професионализъм. Те са, които ще се погрижат за вас в случай на нужда, но рисковете са големи.

Потъване във водата за 2-3 минути е в състояние да доведе човек до клинична смърт, защото без кислород мозъчната дейност е невъзможна. Причините може да са най-различни - схващане на крак, скок във вода и удар в скала, попадане във водовъртеж, оплитане в мрежа или водорасли.

В началото при давенето паниката е водещият признак.

При попадане на вода в трахеята се появява защитна кашлица. От задържане на дишането в борбата за живот се увеличава въглеродния диоксид и неволево се вдишва рязко във водата, при което се поглъща още повече вода. Картината става драматична с кашлица, повръщане, учестено дишане и некоординирани движения.

Затова запазете самообладание, когато се окажете до изваден човек от водата. Всеки миг е важен, за да се окаже животоспасяваща помощ. Ако изваденият от водата има самостоятелно дишане и пулс, се поставя да легне с повдигнати ръце и крака. Дишането се вижда по движението на гръдния кош и корема. Когато бързо се възстанови дишането на пострадалия, добре е да бъде завит, затоплен и успокоен, като му се предложи топъл чай или кафе. 

Ако не се установява нито дишане, нито пулс на сънната артерия на шията, положението е много критично. Тогава трябва да се действа максимално бързо в следния алгоритъм:

Първо се осигурява проходимост на дихателните пътища като бързо се изчиства устата от попадналия там пясък или водорасли. С енергични пристягащи движения се помага да се изхвърли погълната и попадналата в трахеята вода. Възможно е да настъпи самостоятелно дишане, което е добър знак за състоянието на пострадалия човек.

Второто е изкуствено дишане, когато не се възстановява дишането въпреки изчистването на устата и изхвърлянето на погълнатата вода. Човекът се поставя легнал на гръб. Главата му се изтегля максимално назад, така че шията да е опъната. Това осигурява директно попадане на кислород в белите дробове от изкуственото дишане. Разчита се на кислородът, който остава в издишания въздух на всеки човек и може да се предаде на друг при изкуствено дишане. Започва се с изкуствено дишане "уста в нос” като собственият издишван въздух се вкарва внимателно в дихателните пътища на пострадалия. Когато и носът е наранен, провежда се изкуствено дишане "уста към уста”.

Трето е поддържане на кръвообращението чрез индиректен сърдечният масаж, който се провежда едновременно с изкуственото дишане в съотношение 15:2 . Тласъчният натиск с двете ръце една върху друга върху гръдната кост придвижва кръвта принудително и снабдява главния мозък с животоспасяващия кислород. Първо се извършват 2 последователни издишвания "уста в нос” или "уста в уста” и веднага след това се прави масаж с 15 натиска. При появата на пулсации на сънната артерия на шията, може да се преустанови масажът и да се продължи само с изкуственото дишане.
При повторно спиране на дишането веднага се започва ново изкуствено дишане.

Удавянията от плуване в нетрезво състояние може да се преустановят с повече отговорност към собствения живот.