Случва ли ви се да изпитате тъпа болка в стомаха или да имате болезнени спазми? Добър ли е метаболизмът ви? Никога не игнорирайте знаците, с които стомахът ви алармира, че нещо не е наред. Стомашните проблеми са сериозен индикатор за наличието на здравословен проблем както във физически, така и емоционален план.

# Запек

Запекът е най-очевидната причина за подутия стомах. Това състояние обикновено се случва, когато отпадъчните вещества от храната останат в чревните пътища за по-дълго от обичайното за това време. Те ферментират, в резултат на което се появява усещане за болезненост и твърдост в стомаха. Многобройните фактори, които могат да провокират появата на запек са: стрес, тревожност и депресия, странични ефекти от лекарства, липса на физически упражнения, недостатъчна консумация на течности, промяна на климата, липса на достатъчно сън и в редки случаи - рак.  

# Диария

Причина за диарията обикновено са възпалително-чревните заболявания, като например болест на Крон и улцерозен колит. Диарията често пъти може да доведе до нездравословна загуба на теглото, до подуване на корема и кръв във фекалиите. Гастроентеритът също е фактор за наличието на диария. Хранителните алергии, включително цьолиакия и непоносимост към лактоза, както и малабсорбцията на жлъчни соли, също могат да провокират въпросното състояние. В по-редки случаи персистиращата диария може да се окаже признак за рак.

# Какво помога за намаляване на спазмите и подуването на корема

Крампите и подуването на корема могат да бъдат признак за наличието на Синдром на раздразнеите черва, на възпалително заболяване на червата, на хранителна непоносимост или алергия, както и на развитието на инфекция. Консумацията на големи количества вода потенциално може да намали тези проблеми, тъй като дехидратацията и електролитният дисбаланс могат да нарушат добрия метаболизъм. Ако се храните твърде бързо и едновременно с това вдишвате въздух, това също може да доведе до подуване на корема и до образуването на газове в стомаха.  

# Какви храни причиняват подуване на корема

Много са храните, които могат да предизвикат подуване на корема и това до голяма степен това е индивидуално. Има обаче седем основни храни, които често водят до подуване на корема при повечето хора:

- Плодове - включително ябълки и дини, причиняват подуване на корема, защото съдържат фруктоза. Хората, страдащи от „малабсорбция на фруктозата” трябва да избягват плодовете с високо съдържание на фруктоза. Ако обичат ябълки, за придпочитане са те да бъдат печени;

- Чесън - също е сред храните, които могат да предизвикат подуване и стомашен дискомфорт. Въпреки че той е чудесно антибактериално средство, чесънът съдържа т.нар. фруктани, които подуват корема;

- Фасул - съдържа алфа-галактозидаза захари, които могат да причинят газове;

- Броколи - може да предизвикат подуване на корема при някои хора, тъй като принадлежат към семейството на кръстоцветните зеленчуци;

- Газирани напитки - те са най-честата причина за подуване на корема поради високите количества въглероден диоксид, които съдържат;

- Леща - газообразуващото въздействие върху стомаха лещата дължи на високото си съдържание на влакна. За да избегнете този ефект, накисвайте лещата добре и избирайте такава с по-светъл цвят поради по-ниското й съдържание на фибри;

-Подсладители - подсладите като сорбитол, манитол и ксилитол също могат да доведат до проблеми с храносмилането.

# Какво помага при стомашни проблеми

- Пробиотиците – независимо дали ще ги приемете под формата на хранителна добавка или  като естествена добавка към киселото мляко, пробиотиците успокояват и намаляват симптомите на непоносимост към лактозата, на Синдрома на раздразнените чурва, на улцерозния колит и др.

- FODMAP диета – този вид диета е добре да бъде проведена под професионалния контрол на диетолог.  FODMAP е абревиатура и на български език може да се преведе като диета, бедна на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Разработена от учени от университета в Станфорд, тя е предназначена не толкова за сваляне на килограми, колкото за успокояване на стомаха. FODMAP продуктите са въглехидрати, които имат свойството да причиняват дразнене на червата и да доведат до подуване, болки и дискомфорт на стомаха. Олигозахариди се съдържат в пшеница, бобови храни, някои зеленчуци, сред които лук и чесън. Дизахариди под формата на лактоза се съдържат в прясното мляко. Основният монозахарид, който трябва да се избягва, е фруктозата. Тя се съдържа в много плодове (например в ябълки) и в меда. Полиолите са многовалентни алкохоли (сорбитол, ксилитол), които се използват като подсладители в различни продукти. Срещат се и в естествен вид в различни плодове и зеленчуци (например в праскови, сливи, карфиол, гъби, подсладени напитки).

- Куркума - Проучванията показват, че куркуминът, основна съставка в куркумата, е антиоксидант с противовъзпалителни свойства, които облекчават възпалителните заболявания, включително и тези при артрит и болестта на Крон.

# Кога трябва да се притеснявате

Никога не игнорирайте възникнало стомашно неразположение. Първото нещо, което трябва да направите в случай, че установите наличието на такова, е да се обърнете към лекаря специалист. В никакъв случай не отлагайте медицинския преглед, ако забележите следните симптоми: кръв в изпражненията, загуба на тегло, загуба на апетит.