В слънчевите и горещи дни предпазвайте устните си с балсам или гланц за устни. По този начин кожата на устните се подхранва и защитава от дехидратиращия ефект на ултравиолетовите лъчи. 

Устните са изключително чувствителни и раними, защото там е концентрирано огромно количество нервни окончания. Същевременно фината им кожа не притежава мастни жлези. Затова стават лестно уязвими на летните климатични условия с изсъхване, промяна на техния релеф, излющване с напукване до кървене и болка. Обострянето стига до възпаление на устните ъгли (ангуларен хейлит), когато се инфектират от бактерии или гъбички.

Напукани и сухи, устните могат да бъдат в резултат на хиповитаминоза В и като проява на алергия към пиърсинг на езика и устните. Подобни оплаквания задължително изискват консултация с лекар. 

Важно е да поддържате устните си здрави, сочни и еластични. Чрез гримасите, в които активно участват и устните, хората изразяват цялата гама от емоциите си. Широката усмивка на радост и смехът са невъзможни, ако устните са сухи и болезнено напукани.

Кокосовото масло е отличен овлажнител. Действа като отличен балсам за устните. Необходимо е също да се преустанови навикът да се облизват устните или да се дъвче едната устна в момент на притеснение. 

За домашни средства срещу напукани устни може да прочетете в поста по-долу: