Всички витамини са необходими за правилното функциониране на организма като компоненти на ензимните ни системи. За витамин Е (токоферол) се знае, че активира и регулира естествените процесите на оплождането и износването на плода, от където идва и името му (токос - потомство и феро – нося, от гръцки). Недостатъчното му съдържание води до безплодие или спонтанни аборти.

Токоферолът е пряко свързан с наличието в организма и на витамин А, като помага за неговото усвояване. Двата витамина са

ефикасно средство срещу състаряващото действие на околната среда,

поради антиоксидантното им действие. Хора, които консумират храни богати на витамините Е и А имат здрава кожа с добър тонус и без бръчки. В ролята си на антиоксидант витамин Е стимулира и имунната защита.

Витамин Е разширява и заздравява капилярите

и помага за възстановяване след инфаркт. В комбинация със селен и витамин С предпазват от инсулт, като препятстват образуването на тромби от струпването на еритроцитите в съдовете. Доказано е, че витамин Е се свързва с протромбина до степен, че не се препоръчва приема му преди операция. Други естествени антикоагуланти са лукът и чесънът. За цялостното си здраве всички се нуждаем от витамин Е.

В по-големи количества той се намира в житните зародиши, пълнозърнестите храни, в зеленолистните зеленчуци,

спанак, магданоз, брюкселско зеле, в зеления грах, в бадемите, в орехите, в лешниците, в слънчогледовите семки. В този сезон източник на витамин Е са традиционният качамак, пуканките, бобовите ястия и наличните вече и на нашия пазар сладки картофи.

Освен богатото съдържание на витамин Е, заради многото други здравословни ползи е добре да се изгради хранителен навик салатите да се поливат със студено пресовани растителни масла.

Витамин Е  може да си доставим и чрез храни от животински произход, като риба, яйца, черен дроб, мляко.

Прекрасно е човек да се запази дълго време здрав, пъргав и активен, което е възможно, стига да да знае как да се храни, кога да почива и какви мисли да допуска в съзнанието си.