.
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Витамин D през бременността предпазва от детска астма

Евгений Милов | преди 37 седмици
бременност
Снимка: iStock
Необходим е десетократно по-висок ежедневен прием от препоръчвания

Приемането на добавки витамин D през бременността се отразява позитивно върху имунната система на бебето, като го защитава от астма и респираторни инфекции в детството.

Учените от британския от "King's College London" са изследвали ефекта от ежедневния прием на 4400 IU витамин D3 през второто и третото тримесечие от бременността на майките в сравнение с препоръчвания десетократно по-нисък ежедневен прием от 400 IU.

Кръвните проби от пъпната връв на бременните жени, приемали големи дози витамин D3 в изследването, показали усилване на имунната система у новородените бебета.

"Масовото диагностициране на случаите на астма в ранно детство сочи, че произходът на заболяването е свързан с развитието на фетуса и ранния етап от живота. Настоящото изследване за първи път констатира, че по-високите нива на витамин D през бременността ефикасно повлияват имунния отговор у новороденото, което може да предпази бебето от развитие на астма", коментира ръководителят на изследването проф. Катрин Хавриловиц. 

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в "Journal of Allergy and Clinical Immunology".

бременност
Снимка: iStock
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Били ли сте жертва на сексуално насилие?