При 30% от жените се наблюдава форма на поликистозни яйчници. Откриването става при преглед от гинеколог, когато жената отива, обезпокоена от нередовната си менстрауция. Случва се да има и други прояви с оредяване на косата или поява на акне по кожата, но сами не се замисляте, че може да има връзка между тях.

Всъщност кистите затрудняват нормалната функция на яйчниците. Нарушава се целия баланс между женски хормони в кръвта, а нивото на тестостерон се увеличава. Макар че, производството на тестостерон при жените е 10 пъти по-малко от това при мъжете, тестостеронът е нужен за поддържане на добра мускулна маса в женското тяло. Именно увеличеното му производство от поликистозните яйчници предизвиква видимото нетипично окосмяване по лицето или тялото и промяна в гласа.

Не са редки случаите, когато след определен период от време яйчниците по естествен път могат да възвърнат нормалното си състояние. Това е така, защото яйчниците са единствените човешки органи, които се променят циклично дори в различните дни на един и същ менструален цикъл.

Донякъде причина е генетично предразположение за развитие на поликистозни яйчници, но начинът на живот има пряко отношение. Много важно е за една жена с какво се храни. Универсалният съвет за ограничение на консумацията на захар и рафинирани въглехидрати тук е в пълна сила. Прекомерната употреба на захар провокира усилена секреция на инсулин, а инсулинът от своя страна стимулира яйчниците да произвеждат повече тестостерон.

Препоръчват се соеви продукти – мляко, тофу, мисо, храни богат на фибри – пълнозърнести, плодове и зеленчуци. Ментовият чай наред с множеството полезни ефекти (колики, подуване, болки в стомаха и червата) понижава нивото на тестостерон в кръвта и помага за преодоляване на симптомите.

От друга страна обездвижването също се подрежда сред рисковите фактори. Умерената физическа активност (30-40 минути ежедневно) е достатъчна за по-добро регулиране на тестостерона при дамите.

Ефективно лечение на поликистозните яйчници има с медикаменти и чрез механично въздействие върху яйчниците. Част от лечението с оглед преодоляване на едно от основните следствия от това състояние – стерилитета, включва контролирана овариална хиперстимулация.

Мили дами, не пропускайте да включите в графика си профилактичен преглед при гинеколог един път в годината!