Преди да отговорим на въпроса доколко ефикасен е медикаментът ибупрофен в борбата му с болестта варицела, нека да кажем няколко думи за самото заболяване.

Варицела е вирусно заболяване, известно още като лещенка. Това е вид шарка, протичаща с характерен обрив под формата на мехурчета по кожата. Същинското боледуване при варицела протича с висока температура и обрив, съпроводен от остър сърбеж.

Вирусът засяга главно деца до 9-10 годишна възраст. Предаването му става по въздушно-капков път при попадане на образуваните при кихане или кашляне на болния микроскопични капчици, съдържащи причинителя, във въздухоносните пътища или очите на околните. Инкубационният период при варицела е между 10 и 21 дни след контакт. Повечето случаи се появяват между 14-я и 17-я ден.

Първата стъпка след диагностициране на варицела е изолирането на детето и поставянето под карантина на хората, които са били в контакт с него. Обикновено болестта продължава от 7 до 10 дни при децата, но по-дълго при възрастните. Всеизвестен факт е, че колкото по-млад е човек, толкова по-леко боледува от варицела. Човек се разболява само веднъж в живота си от варицела

#Как се лекува варицелата
Срещу заболяването, като цяло, няма лек, а по-скоро средства, предназначени за неговото по-бързо овладяване. Лечението включва приложение на антивирусни препарати и медикаменти за успокояване на сърбежите по кожата, туширане на болката и намаляване на температурата, както и на Варицела-Зостер имуноглобулин. В случай че са налице вторични бактериални усложнения се стига до третиране с антибиотици.

ВНИМАНИЕ! Никога при варицела с висока температура не давайте на болното дете аспирин! Така рискувате да провокирате т.н. синдром на Рей, който е свързан с тежки увреждания на черния дроб и мозъка и може да доведе до фатален изход. Подходящите медикаменти в този случай са ибупрофен или парацетамол.

#Риск от третирането с ибупрофен
Ибупрофен е нестероидно противовъзпалително лекарство с аналгетични и антипиретични свойства. Третирането с убипрофен намалява възпаления процес, чрез прекъсване на нормалната каскада от химически реакции, която се случва в тялото по време на инфекция, заболяване или травма. По този начин ибупрофен тушира болката и спомага за намаляване на температурата. Има и някои доказателства, че ибупрофенът е по-добрият избор от парацетамола. Въпреки това, както при всички лекарства, и при употребата на ибупрофен, трябва да сме наясно с всички възможни странични ефекти.

Изследвания през годините сочат, че използването на ибупрофен при варицела може да доведе до повишен риск от сериозна инфекция на кожата – състояние, наречено некротизиращ фасциит. Конкретните причини за това са неизвестни, но се смята, че чрез туширанена възпалителния процес, тялото може да намали и защитната си способност, необходима му в борбата с кожните инфекции. Също така, чрез намаляване на възпалението, ибупрофен може да „маскира” симптомите на сериозна инфекция.

#Какво трябва да знаят родителите
И така, какво означава всичко гореказано. Ако детето ви има варицела и сте му дали ибупрофен, малко вероятно е приемът му да доведе до усложнения. Въпреки товаQ по-добрият избор, който бихте могли да направите, за да свалите високата температура, е да дадете на детето си парацетамол или да приложите други температуропонижаващи мерки, като мокри компреси или плискане с хладка вода. Използването на ибупрофен е позволено, но с ясната нагласа, че трябва да бъдем нащрек при всяка една негативна реакция, която този медикамент може да предизвика у детето (алергия, изменения по кожата или друго неразположение). Докато науката не излезе с по-ясно становище по отношение на рисковете за здравето при употребата на ибупрофен, ние трябва да подхождаме колкото се може по-внимателно към неговата употреба.

ВНИМАНИЕ! Употребата на ибупрофен не се препоръчва при язва на стомаха или стомашно-чревни кръвоизливи, при чернодробна, бъбречна или сърдечна недостатъчност.