Време е студентите, които ще заминават да учат в чуждестранни университети, да започнат своята медицинска подготовка. Нужно е да разполагат с личния си имунизационен паспорт. В него са нанесени направените през годините ваксинации - от детските години до сега.

Много американски университети изпращат формуляри, в които са посочени задължителните ваксини, които трябва да са направени на новоприетите студенти. Например,

ваксини срещу хепатит А и Б, както и ваксина срещу менингококови инфекции,

са сред изискваните от университетите в САЩ. За момичета допълнително трябва и ваксина срещу рубеола. Често е нужно да се провери имунният статус срещу туберкулоза, което се извършва с проба "Манту”.

Ваксината срещу хепатит Б се прилага по схема и изисква поне 1 месец. Затова не бива да се изчаква това да се направи няколко дни преди заминаването.

Започнете сега с медицинската подготовка

За оформяне на формулярите могат да съдействат личните лекари и специалистите от РИОКОЗ.  В София в Национален имунизационен и консултативен център към Националния център по заразни и паразитни болести на бул. "Янко Сакъзов” № 26 всеки работен ден от 9  до 12:30 ч. има специалисти, които могат да попълнят документите и да ви поставят пропуснатите и изискваните ваксини. Телефонният номер за записване и информация там е 02/ 944 69 99 вътр. 221.