.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ваксината срещу пневмококови инфекции

| преди 5 години
412176.jpg
Снимка: freedigitalphotos.net
Създадена е нова тринайсет-валентна ваксина срещу пневмококова пневмония и менингит

От пневмококови пневмонии боледуват най-често децата до 5 годишна възраст. Протичането им е  тежко, съпроводено със сепсис и усложнения напр. пневмококов менингит. Разбира се, установена навреме, инфекцията може да се лекува с мощни антибиотици, но по-сигурният начин да се избегнат последствия от тежко протичащите пневмококови заболявания е прилагането на ваксина.

У нас от 2 години ваксинацията срещу пневмококови инфекции е влязла в имунизационния  календар за всички деца

Развитието на имунологичната наука в това направление предлага подобрена тринайсет-валентна ваксина с по-широко въздействие върху циркулиращите в обществото щамове пневмококи.

Проф. д-р Кийт Клугман, президент на Международното дружество по инфекциозни болести, изнесе в Националния център по заразни и паразитни болести данни от опита в други страни за ефективността на ваксината от приложение (2 + 1) на 2 инжекции през първата година и една през втората (досегашната схема e била 3 + 1).

Страните, в които се прилага ваксината срещу пневмококови инфекции, са Обединеното Кралство, Норвегия, Франция, Холандия и др. Там, където е била провеждана имунизация, заболеваемостта от пневмококов менингит и пневмококова пневмония значително е намаляла.

Ключови думи:
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Пролетното почистване е?