Според древните медицински източници, конкретно - китайската медицина, всяко от шестнайсетте препоръки по-долу се отнася до един от шестнайсетте аспекта, определящи човешкото здраве.

  • Косата редовно да се разресва
С присвити пръсти като гребен разресвайте косата. Леко и бавно в посока отзад напред повторете това движение многократно. Чрез този масаж се понижава кръвото налягане, подобрява се зранието, успокоява се главоболието и се стимулира растежа на косата.
  • Лицето да се обтрива
Със затоплени длани, средните пръсти са върху носа, обтрийте леко нагоре през челото и продължете в двете страни към бузите. По този начин се освежава мозъчната дейност, понижава се кръвното налягане и се намаляват бръчките по лицето.
  • Очите редовно да се тренират
    Очните ябълки се движат отляво надясно 14 пъти, а после обратно, отдясно наляво. След края на упражнението затворете плътно очите, след това ги отворете рязко. Това упражнение подобрява зрението и премахва умората от дълго взиране.
    • Ушите редовно да се "изпукват”
    Първо поставете ръцете си върху ушите, като средните три пръста лекичко потупват тила 12 пъти. След това притиснете показалеца върху средния пръст и го смъкнете надолу, за да ударите задната част на главата още 12 пъти. Упражнението подобрява слуха, засилва паметта, помага при шум в ушите, виене на свят и преумора.
    • Зъбите трябва редовно да "потракват”
    Затворете устата и лекичко почуквайте горните в долните зъби. Най-напред почукайте кътните зъби 24 пъти, а после предните - още 24 пъти. Това ги заздравява.
    • Езикът редовно да облизва небцето
    Поставете върха на езика на небцето или оближете долната челюст отвътре. Докато правите упражнението, насочете вниманието си под езика и ще усетите как слюнката избликва.
    • Слюнката трябва често да се преглъща
    Бавното преглъщане на слюнката подпомага храносмилателните процеси в стомаха и червата, и улеснява обмяната на веществата.
    • Застоялият въдух редовно да се отстранява от белия дроб
    Издуйте гръдния кош и корема, а когато ги усетите изпълнени с въздух, лекичко повдигнете главата и отворете устата , за да издишате застоялия въздух от гърдите.
    • Долната част на корема редовно да се разтрива
    Сложете дланите на пъпа, като при мъжете лявата ръка лежи върху дясната, а при жените дясната ръка се поставя върху лявата. Започнете да описвате малки кръгове около пъпа и постепенно по-големи кръгове по посока на часовниковата стрелка 36 пъти, след коет опишете още 36 пъти първо големи и постепенно по-малки в посока обратна на часовниковата стрелка. Това упражнение подобрява перисталтиката на червата и усвояването на хранителните вещества, като действа и общо успокояващо.
    • Анусът редовно да се присвива
    Най-напред поемете дълбоко въздух и свийте ануса. Задръжте за момент, отпуснете се и издишайте бавно. Изпълнявайте това упражнение 5 - 7 пъти. То увеличава жизнената енергия, предпазва от хемороиди, смъкване на ректума и образуване на фистули на ануса.
    • Крайниците често да се разклащат
    Стиснете двете длани в юмруци, поставете ги на кръста и движете раменете отляво надясно, сякаш въртите обръч, след което повторете движението отдясно наляво пак 24 пъти. Станете прави и няколко пъти се повдигнете на пръсти и се отпуснете с цялата си тежест върху цяло стъпало.
    • Стъпалата редовно да се масажират вечер
    Преди лягане затоплете краката и разтрийте точката Юнцюен (по средата на стъпалото в началото на свода) с 50 - 100 въртеливи движения. Този масаж затопля стъпалата, укрепва бъбреците, влияе благотворно върху функциите на черния дроб и стабилизира кръвното налягане.
    • Кожата ежедневно да се разтрива
    Погаждайте и разтривайте кожата по цялото тяло. Започнете от главата, лицето, след това преминете към лявото и дясно рамо, след това гърдите и корема. Разтрийте и кръста отдвете страни и накрая разтъркайте левия и десния крак. Това улеснява и подобрява кръвообращението и тонуса на кожата.
    • Гърбът трябва винаги да е на топло, гърдите - винаги добре покрити
    Особено сега при ниските зимни температури, гърбът трябва да е затоплен повече отколкото са ръцете – елек, пуловер без ръкави, или  голям триъгълен шал, който покрива гърба по цялата му дължина. За гърдите - топло бельо от естествена материя и преметнат шал върху деколтето, специално за жените.
    • Изпразването на червата и пикочния мехур да се прави на спокойствие
    Тези предписания, наследени от древната китайска медицина, за поддържане на добро здраве са научно обосновани и доказани в практиката от тези, които ги прилагат. Когато се извършват упражненията, съветът е това да става бавно и с постоянен ритъм на дишане. Когато тези "златни правила" за здраве, се извършват постоянно и правилно, благотворният ефект не би закъснял.