Захарният диабет е от болестите на съвременния живот. Много често при децата той е наследствен, но може да се развие и в резултат на стрес. Детският диабет е от първи тип и лечението е чрез инжектиране на инсулин.

Децата със захарен диабет не са по-лоши ученици

За да имат необходимия училищен комфорт, техните учителите и съученици е добре да бъдат уведомени за тях, че имат диабет. Така всички в класа ще бъдат наясно защо техният съученик или съученичка си носи закуска и обяд от къщи, и защо в час си взима бучка захар или излиза по време на час за кратко.

Децата с диабет се нуждаят освен от трите основни хранения и от закуски между тях

По отношение на физическото натоварване учителят по спорт знае и няма да ги включи в бягане на 800 м, например, но останалите спортни игри, лека атлетика и гимнастика са чудесни за всяко дете.

Налага се да си проверяват кръвната захар с глюкомер и сами да си инжектират инсулин

Затова когато това се знае и се прояви нужната толерантност към тях,  ученическият им  живот ще върви нормално, въпреки диабета.

В продължение на последните 15 години съм интервюирала много хора в различни възрасти и жени, и мъже с успехи в професията си, с радостен семеен живот, отглеждащи своите здрави деца, хора реализирани в живота, независимо от своя диабет, което дава кураж, че захарният диабет може да бъде държан под контрол.

Подробно за обучението на децата със захарен диабет вижте във "Видео по темата".