Вече поизтощен от зимата, нашият организъм има нужда да внесем с храната си повече жизнена сила. Затова можем да си приготвим разнообразни салатки. Реших да ви предложа три различни, които са много подходящи за сезона.

Салата от червено цвекло

Сварете 2 глави червено цвекло и ги обелете и нарежете на кубчета. Добавете натрошени орехи и няколко скилидки чесън. Подправете на вкус със зехтин и сок от прясно изцеден лимон.

Салата от картофи с кромид лук

Сварените картофи се обелват и нарязват. Към тях се добавя нарязана на филийки глава кромид лук и една обелена и настъргана зелена ябълка. Салатата се подправя с ябълков оцет, зехтин и ситно нарязан копър.

Салата от моркови, ряпа и маслини

Настъргват се няколко сурови моркова и една ряпа. Добавят се 10-12 натрошени бадеми. Салатата се овкусява с 1 чаена лъжица мед и сок от един изстискан лимон. Маслините се подреждат най-отгоре като украса.

Здравословните предимства на продуктите:

Чесънът, както знаем, е "приятел” на здравето. Помага за намаляване на лошия холестерол и може да понижи високото кръвно налягане. Заедно с лука и ряпата съдържат фитонциди – природната защита срещу вирусни и бактериални инфекции.

Ябълковият оцет пък е чудодейно здравословно средство, което подпомага храносмилането и усвояването на храната, облекчава артритни оплаквания. Орехите, бадемите (и изобщо ядките) освен вкусна храна, са източник на протеини, минерали (особено магнезий), витамин Е, както и витамини от група В. Ядките правят сърцето по-здраво и са добра храна за мозъка.

Червеното цвекло, морковите и ряпата са алкализиращи организма храни, което е изключително полезно при общата тенденция към "подкиселяване”, което идва и от стреса и честите боледувания. Картофите пък са една въглехидратна полезна храна. Съдържат още белтъчини, витамин С, а от минералите - най-вече калий.

Салатките са предпочитани в зимния сезон, защото са налични на пазара, растат на нашата земя и не са толкова скъпи.