Отдавна топла вана с минерална вода е средство за премахване на мускулни болки, както и за раздвижване на ставите. Опитът на Пол и Патриша Брег показва, че в домашни условия – бързо и лесно също може да се приготви оздравителна вана. Те препоръчват прилагането на вана с ябълков оцет, комбинирана със самомасаж, за облекчаване на уморени и болезнени мускули, и стави.

Към ваната, напълнена с топла вода, добавете 1 чаша ябълков оцет

Докато сте потопени в нея, масажирайте цялото тяло. Започнете от стъпалата. Внимателно разтривайте всяка част от тях, като започнете с десния крак. Спомнете си, че върху стъпалата има представителство на целия гръбначен стълб и всички органи, от които зависи обмяната в организма. Продължете по дължината на крака, след което преминете към левия крак - отново от стъпалата.

Още в началото ще установите отпускане на мускулите и лекота

Продължете нагоре по тялото, ръцете и врата. Стремете се да масажирате в посока от периферията към сърцето. Не бързайте, а се наслаждавайте на намаляване на болката и напрежението в мускулите. Когато стигнете лицето, леко поглаждайте кожата в посока нагоре. Избягвайте да я масажирате надолу.

Този масаж ще премахне като с магическа пръчка напрежението, което сте насъбрали през деня. С върховете на пръстите бавно разтрийте и окосмената част на главата. Накрая не забравяйте да размачкате и ушите.

Разбира се, за облекчение на болките и сковаността, може да вземате и глюкозамин за възстановяване на хрущялите, както и магнезиеви препарати. Хомеопатията също разполага със средства за това.